Trei complici ai lui Necolaiciuc, deferiti justitiei pentru o paguba la CFR de 1,6 mil. dolari

Trei complici ai fostului director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, Mihai Necolaiciuc, au fost deferiti justitiei pentru o paguba produsa la CFR de 1,6 milioane de dolari, ei castigand ilegal o licitatie de instalare a unui sistem de monitorizare a 100 km cale ferata.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Adrian Viorel Gaspar, Dumitru Crestin si Andrei Bogdan Gheorghiu, asociati si administratori la SC ROMTEHNO INVENT SA, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, informeaza Biroul de presa al DNA, scrie Mediafax.

Potrivit rechizitoriului, in 13 iunie 2001, in urma unei licitatii organizate prin Bursa Romana de Marfuri, intre SC ROMTEHNO INVENT SA (cu obiect de activitate declarat "intermedieri in comertul cu produse diverse") si CN CFR SA a fost incheiat un contract de achizitii pentru instalarea unui sistem de monitorizare a o suta de kilometri de cale ferata. Acest contract a fost castigat in conditiile in care SC ROMTEHNO INVENT SA nu aveau niciun fel de activitati si nici angajati, iar la licitatie au mai depus oferte alte doua societati comerciale controlate de cei trei inculpati.

La cateva zile de la semnarea contractului si in lunile urmatoare, Gaspar, Crestin si Gheorghiu ar fi intocmit facturi fiscale fara ca firma acestora sa fi efectuat vreo prestatie in baza contractului mentionat si au incasat in mod necuvenit suma totala de 4.862.160 RON (echivalentul a 1.673.145 de dolari calculat la cursul mediu de 29.060 lei/dolar).

Cu aceasta suma, Compania Nationala CFR SA s-a constituit parte civila in procesul penal. In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor imobile si conturi bancare apartinand celor trei inculpati.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria sectorului 1 Bucuresti.

Acest caz s-a constituit prin disjungere din cauza penala prin care au fost trimisi in judecata inculpatul Mihai Necolaiciuc si alte persoane din conducerea CN CFR SA pentru prejudicierea acestei companii cu suma de peste 18 milioane de euro.

In 1 februarie 2008, fostul director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, Mihai Necolaiciuc in perioada iulie 2000 - octombrie 2003, a fost deferit justitiei pentru comiterea a sapte infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave si a trei infractiuni de utilizare a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, care au produs companiei un prejudiciu de peste 18 milioane euro.

In perioada 2001-2003, inculpatul Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane si ordonator principal de credite, a angajat compania intr-o serie de relatii contractuale nelegale, in urma carora au fost platite din bugetul companiei, cu incalcarea prevederilor legale, produse, bunuri si servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzatoare calitativ si nefolositoare companiei.

Prin aceste operatiuni a fost creat un prejudiciu de 580.663.188.284 lei (18 368 442 euro, calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referinta) in dauna CNCFR.

La activitatile infractionale au participat, in calitate de complici, si alte persoane din fosta conducere a CNCFR sau sefi de servicii - Misir Mihail Gabriel, Olaeru Viorica, Vladut Ilie, Vladut Dragos Vasile, Matei Maria Ana, Costea Octavian, Tolea Adrian, precum si administratori ai unor firme - Ilisca Marius si Nicula Ovidiu Lucian.

O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective 143.062.314.904 ROL (4.525.570 euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamitati naturale.

Bunurile, produsele si serviciile achizitionate au reprezentat panouri de afisaj in statiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferata, cuplaje electrice, schimbatoare de cale ferata (macazuri), motorina si solutie de ignifugare. Din probatoriu a rezultat ca furnizorii erau societati care nu aveau autorizatie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri si servicii catre CNCFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan – care desfasoara o activitate aparenta, in realitate neavand personal calificat si nici posibilitati tehnologice pentru a furniza serviciile in cauza - fie firme fantoma (firme fara activitate, avand sedii fictive). S-a dovedit ca o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale.

Contractele referitoare la serviciile si produsele sus-mentionate au fost incheiate de inculpatul Necolaiciuc Mihai in complicitate cu celelalte persoane din conducerea CNCFR inculpate in cauza, fara a exista o decizie a adunarii generale a actionarilor sau a consiliului de administratie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat.

Pentru a fi judecat in Romania, Necolaiciuc a fost extradat din Statele Unite, el fiind adus in 20 aprilie 2011. Necolaiciuc a fost eliberat din arest in ianuarie 2012, fiind judecat in stare de libertate, pentru fraudarea companiei cu peste 70 de milioane de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri