El a aratat ca schimbarea strategiei de business a avut in vedere "potentialul enorm" al pietei interne, desi combinatul exporta acum la preturi cu aproximativ 15% mai mari fata de cele practicate pentru piata romaneasca.

"Acum dam in jur de 30% la intern si vrem sa ajungem la 60-70% din totalul productiei. In cifre, vrem sa ajungem la 800-900.000 de tone de ingrasaminte pe an", a spus Anitei, intr-o conferinta de presa prilejuita de implinirea a 50 de ani de la infiintarea combinatului, preluat in acest an de grupul elvetian Ameropa.

Anitei a mentionat ca Ameropa mai are in portofoliu un producator, unde politica a fost aceeasi, de orientare spre piata interna.

Azomures a inregistrat in primele noua luni o cifra de afaceri in scadere cu 1,5%, la 1,276 miliarde lei (287,9 milioane euro), pe fondul opririi combinatului timp de o luna pentru revizie, iar profitul net a scazut cu o treime, la 193,5 milioane lei (43,6 milioane euro).

Citeste si:

Traderul elvetian de ingrasaminte chimice si cereale Ameropa Holding a preluat in luna martie controlul Azomures, de la investitori turci. Atunci, Ameropa a cumparat indirect 75,87% din actiunile Azomures, iar apoi a derulat o oferta de preluare prin care si-a majorat participatia la 96,49% si a platit 240,8 milioane lei (aproape 54 milioane euro) pentru pachetul de 20,62% cumparat in oferta.

Ameropa a atins astfel nivelul de la care avea dreptul sa solicite celorlalti actionari ai Azomures sa ii vanda actiunile inainte de delistare. La finele lunii august, Ameropa a anuntat ca va delista Azomures si a a propus un pret similar celui din oferta de preluare, de 2,22 lei/actiune, pentru fiecare titlu detinut de actionarii minoritari, urmand sa plateasca 40,8 milioane lei pentru titlurile respective.

Azomures este principalul producator de ingrasaminte chimice din Romania, asigurand aproximativ 30% din consumul intern, diferenta fiind acoperita de importuri si Interago. Combinatul produce anual cel putin 1,2 milioane de tone de ingrasaminte.