"Pentru anul viitor avem contracte fixe cu mai multi investitori pentru constructia unor parcuri solare de 25 MW. La nivelul intregii piete, cred ca anul viitor vor fi instalate panouri de 500-600 MW. Noi suntem pregatiti sa livram cel putin 10% din acest total", a declarat directorul general al Egnatia Romania, Thomas Melitsis, prezent la Bucuresti la un targ de echipamente pentru energia regenerabila.

Egnatia construieste parcurile fotovoltaice pentru mai multi clienti, scrie Mediafax.

Costul investitiei intr-un MW instalat in panouri solare este de circa 1,5 milioane de euro, astfel ca investitia totala in unitatile pe care le cosntruieste Egnatia se ridica la 50 milioane de euro.

Potrivit lui Melitsis, compania a construit deja un proiect solar in Romania, si are in lucru un parc fotovoltaic de 6 MW in Varasti (Giurgiu), care va fi finalizat in trei saptamani.

De asemenea, Egnatia are in constructie un parc solar de 3 MW in Lechinta (Bistrita-Nasaud) si unul de 1 MW in Targu Frumos (Iasi).

In Romania sunt instalate panouri fotovoltaice cu o putere cumulata de 13,1 MW, iar anul viitor ar urma sa fie construite alte unitati, de aproape 100 MW.

Companiile investesc in energia produsa in panourile fotovoltaice atrase de sprijinul acordat de stat prin sistemul certificatelor vezi. Certificatele verzi sunt acordate gratuit producatorilor de energie regenerabila, care le vand furnizorilor, obligati de legislatie sa le achizitioneze in cote anuale.

Astfel, producatorii de energie regenerabila castiga de doua ori, prin vanzarea electricitatii si prin comercializarea certificatelor verzi. Costul de achizitie a certificatelor verzi este transferat de catre furnizori in facturile emise clientilor finali.