Parcul eolian Fantanele-Cogealac al grupului CEZ a intrat joi in faza de testare operationala, dupa conectarea la retea a ultimei din cele 240 de turbine, iar capacitatea instalata totala a ajuns la 600 de megawati, astfel incat peste 1 milioan de gospodarii pot fi alimentare cu energie.
Prima turbina de la Fantanele-Cogealac, cel mai mare parc eolian continental din Europa, a fost pusa in functiune in iunie 2010, iar ultima in dimineata zilei de joi, se arata intr-un comunicat al CEZ, scrie Mediafax.

"In ultima faza de finalizare a constructiei parcului, am lucrat intens si am conectat pana la patru turbine pe saptamana. Acest parc eolian este una dintre cele mai bune investitii ale noastre si unul dintre cele mai importante proiecte de acest tip la nivel mondial", a declarat Tomáš Pleska, directorul diviziei Diviziei distributie si achizitii externe a grupului.

De la punerea in functiune a primei turbine, parcul eolian a generat deja 1.646 TWh de energie electrica.

Parcul eolian Fantanele-Cogealac este situat in Dobrogea, la 17 kilometri de Marea Neagra. Turbinele de 2,5 megawati si cu o inaltime de 100 de metri au fost instalate pe o suprafata de 12/6 kilometri.

"Astazi am intrat in faza de testari, in timpul careia vom analiza cu atentie toti parametrii si performantele operatiunilor cu turbine eoliene", se spune in comunicat.

Grupul CEZ a cumparat proiectul pentru construirea parcului Fantanele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC in august 2008.

Investitia totala a CEZ in acest proiect a ajuns la 1,1 miliarde de euro (aproximativ 27 miliarde de coroane cehesti). Cu toate acestea, rata de rentabilitate a investitiei este mare in acest caz, astfel ca in primele noua luni din acest an parcul a contribuit cu un miliard de coroane cehesti la rezultatele financiare totale ale grupului CEZ.

CEZ urmeaza sa foloseasca experienta acumulata la constructia acestui parc, inclusiv a unor experti din Romania, pentru un proiect din Polonia, Eco-Wind, care va avea o capacitate de circa 700 de megawati.

CEZ a intrat pe piata romineasca de energie in 2005, prin preluarea filialei de distributie si furnizare de energie Electrica din Oltenia, si s-a extins avand in prezent si operatiuni de productie a energiei electrice, in turbine eoliene si microhidrocentrale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri