In toate variantele de modificare a legislatiei achizitiilor publice, prezentate in intervalul iulie-noiembrie inclusiv, era prevazut ca firmele care au avut mai mult de 10 contestatii respinse la licitatii publice si cele care isi retrag contestatia fara ca plangerea sa fi fost rezolvata vor fi prezentate public pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, pe pagina de Internet a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.

"Una dintre problemele sesizate in procedurile de achizitie publica este generata de «contestatarii de meserie», care depun reclamatii nejustificate la CNSC pentru a intarzia si bloca anumite licitatii, contestatii care evident ca sunt respinse de fiecare data. Pe langa retinerea unei sume din garantia de participare, va fi publicata si «o lista a rusinii» in care firmele care si-au facut un obicei din a bloca licitatiile sa fie clar identificate", au declarat agentiei Mediafaxin luna octombrie, surse oficiale.

Blocarea licitatiilor prin contestatii a fost invocata si de fostul Guvern, care reclama ca anumite firme au devenit "un fel de pirati ai licitatiilor" si sunt specializate in contestatii, avand departamente de formulare a contestatiilor mai mari decat cele de proiectare.

Guvernul sustinea ca astfel de firme hartuiesc autoritatea contractanta si avertiza ca va publica "un tablou al rusinii" cu aceste firme specializate in contestarea licitatiilor, astfel incat "sa le treaca pofta" de a mai bloca procedurile de achizitii publice.

Marti, dupa mai multe luni de dezbateri, Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei achizitiilor publice, dar fara ca actul normativ sa mai includa vreo referire la publicarea unei astfel de liste.

Informatia a fost confirmata de catre initiatorul ordonantei, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Vladescu, fara explicatii suplimentare.

Guvernul a renuntat totodata la intentia de a interzice presedintelui Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor sa detina doua mandate consecutive. In forma initiala era prevazut ca presedintele Consiliului va fi ales pe o perioada de trei ani si va putea exercita cel mult doua mandate, fara insa ca acestea sa fie consecutive.