29 Noiembrie 2012

ArcelorMittal Galati: Piata s-a deteriorat puternic, iar 2013 va fi extrem de dificil



Anul viitor va fi unul dificil pentru Arcelor Mittal Galati, similar cu 2012, iar in ultimele saptamani conditiile pietei s-au deteriorat puternic, a declarat Bruno Ribo, directorul general al companiei.

"Piata s-a degradat puternic si rapid in ultimele saptamani. Preturile au scazut cu mai mult de 70 de dolari pe tona la toate produsele, iar volumele pentru saptamanile viitoare sunt incerte. Criza s-a raspandit in toata Europa in ceea ce priveste toate produsele. Nu putem preconiza o revenire a pietei in 2013. Vedem 2013 ca fiind un an dificil, la fel ca 2012. Cu siguranta, nu vom putea face lucruri extraordinare", a declarat Ribo, prezent la o dezbatere publica organizata la sediul ArcelorMittal Galati, transmite corespondentul Mediafax.

Totusi, cota de piata a companiei in Romania a crescut si au inceput exporturi de tabla groasa catre Europa Centrala si de Nord, potrivit sursei citate.

"Rezultatele in trimestrul al treilea au fost foarte bune. Furnalul 5 produce peste 4.600 de tone pe zi si este stabil, iar LTG 1 si LTG 2 functioneaza intr-un regim flexibil. Previzionam o productie de 1,6-1,7 milioane de tone de otel pentru 2012", a spus Ribo.

Intrebat daca dificultatile economice sunt accentuate de lipsa unui contract ferm pentru achizitionarea de energie si daca eticheta de "baieti destepti" a afectat imaginea ArcelorMittal Galati, directorul general al combinatului siderurgic a sustinut ca aceasta eticheta nu este una potrivita, pentru ca energia cumparata este folosita exclusiv pentru productie, iar in ceea ce priveste lipsa unui contract pentru o cantitate insemnata se cauta solutii.

"Nu am putut incheia un contract pentru achizitia de energie. Lucram la gasirea unei solutii pe bursa OPCOM, unde si furnizorii au esuat sa gaseasca clienti pentru cantitati mari de energie. Este ca si cum ai vrea sa cumperi Cola, iar o sticla de jumatate de litru are un pret la restaurant, un bax in supermarket are un alt pret, iar un camion luat direct de la producator are un cu totul alt pret. Noi facem parte din a treia categorie, avem nevoie de cantitati mari si sigure de energie. In privinta etichetei de baieti destepti care ni se aplica, consider ca nu este una adecvata, pentru ca nu reflecta realitatea. Noi avem nevoie de energie ca sa producem otel, nu ca sa o vindem mai departe", a spus el.

Compania face parte din grupul ArcelorMittal.



Citeste si