Statele membre UE vor trebui, in cel mult 18 luni, sa transpuna prevederile Directivei 2012/27/UE in legislatia nationala astfel incat sa fie indeplinit obiectivul de reducere a consumului de energie cu 20% pana in 2020. Directiva 2012/27/UE a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii in data de 14 noiembrie 2012 si va intra in vigoare incepand de maine, 4 decembrie 2012.
"Transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei Europene privind eficienta energetica va avea un impact real asupra tuturor consumatorilor romani, iar pe termen mediu acestea se vor traduce inclusiv in costuri mai mici pentru facturile la intretinere", declara Marian Sisu (foto), director general ista Romania.

Directiva 2012/27/UE, care intra, incepand de maine, in vigoare, va face obligatorii masuri vizand economisirea de energie, inclusiv renovarea cladirilor publice, programe de economisire pentru sectorul serviciilor publice si auditurile energetice pentru companii astfel incat consumul de energie sa scada cu 20% la nivelul Uniunii Europene pana in anul 2020.

Pana la data de 5 iunie 2014, Romania, alaturi de celelalte state membre UE, va trebui sa transpuna prevederile Directivei Europene privind eficienta energetica in legislatia nationala.

Astfel, reducerea facturilor la energie si intretinere, incurajarea controlului consumului individual, facturi detaliate, consiliere in materie energetica, noi locuri de munca sunt principalele schimbari pe termen scurt si mediu anticipate de catre furnizorul de servicii energetice, ca urmare a transpunerii Directivei Europene privind Eficienta Energetica in legislatia nationala.

Reducerea facturilor la energie


Directiva prevede ca statele membre sa stabileasca o strategie pe termen lung pentru mobilizarea investitiilor in renovarea stocului de cladiri rezidentiale si comerciale, atat publice, cat si private, existente la nivel national. "Avand in vedere costurile ridicate pentru incalzirea termica a locuintelor, reabilitarea termica sau imbunatatirea performantei energetice a cladirilor are un impact pozitiv asupra facturilor la utilitati ale consumatorilor si contribuie la imbunatatirea calitatii vietii acestora. Investitiile pentru imbunatatirea eficientei energetice vor conduce, pe termen scurt si mediu, la reducerea facturilor la energie", explica Marian Sisu.

Cladirile sunt responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie in Uniunea Europeana. In acest context, reducerea consumului de energie si utilizarea energiei din surse regenerabile in sectorul cladirilor constituie masuri importante necesare pentru reducerea dependentei energetice a Uniunii si a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Incurajarea controlului consumului individual


Directiva europeana subliniaza, de asemenea, faptul ca este benefica utilizarea contoarelor individuale sau a repartitoarelor de costuri pentru energia termica pentru masurarea consumului individual de energie termica in cladirile cu mai multe apartamente alimentate prin reteaua de termoficare sau prin incalzirea centrala comuna, in masura in care consumatorii finali au posibilitatea de a-si controla consumul individual.

"In momentul de fata, mai mult de 50% din locuintele aflate in sistemul centralizat de termoficare sunt necontorizate. Instalarea contoarelor individuale sau a repartitoarelor de costuri reprezinta un pas important in responsabilizarea consumatorilor care vor reusi sa plateasca exact atat cat consuma si, mai mult, isi vor regla consumul in functie de nevoile de moment, avand controlul deplin asupra deciziei de consum", explica Marian Sisu.

Potrivit directivei, contoarele si repartitoarele de costuri care masoara consumul individual se instaleaza pana la 31 decembrie 2016 pentru masurarea consumului de energie pentru incalzire sau de apa calda pentru fiecare unitate in parte.

Costuri mai mici cu plata facturilor de intretinere


Montarea de contoare individuale si a repartitoarelor de costuri va determina, pentru consumatorii finali persoane fizice, o reducere a costurilor cu plata facturilor lunare.

"Utilizarea unui sistem de contorizare individuala scade costurile facturii cu pana la 30%. De exemplu, pentru un apartament cu doua camere dotat cu patru calorifere, in Bucuresti, costurile pentru un sezon de incalzire fara repartitoare sunt de 1.550 lei/sezon, in timp ce, pentru acelasi apartament, costurile cu incalzirea pot scadea la 1.130 de lei/sezon in urma contorizarii", explica Marian Sisu, directorul general ista Romania. Costurile cu instalarea contoarelor individuale poate fi amortizat in decurs de cel mult 12 luni de utilizare, din diferenta costurilor lunare de intretinere.

Statele membre stabilesc norme privind sanctiunile aplicabile in caz de nerespectare a dispozitiilor nationale adoptate si, incepand cu 2013, pana la data de 30 aprilie a fiecarui an, vor prezenta un raport privind progresul indeplinirii obiectivelor nationale de eficienta energetica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri