"Transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei Europene privind eficienta energetica va avea un impact real asupra tuturor consumatorilor romani, iar pe termen mediu acestea se vor traduce inclusiv in costuri mai mici pentru facturile la intretinere", declara Marian Sisu (foto), director general ista Romania.

Directiva 2012/27/UE, care intra, incepand de maine, in vigoare, va face obligatorii masuri vizand economisirea de energie, inclusiv renovarea cladirilor publice, programe de economisire pentru sectorul serviciilor publice si auditurile energetice pentru companii astfel incat consumul de energie sa scada cu 20% la nivelul Uniunii Europene pana in anul 2020.

Pana la data de 5 iunie 2014, Romania, alaturi de celelalte state membre UE, va trebui sa transpuna prevederile Directivei Europene privind eficienta energetica in legislatia nationala.

Cel mai mare investitor al...

Cel mai mare investitor al Metro isi vinde o parte din actiuni

26 Aug 2018   Companii

Astfel, reducerea facturilor la energie si intretinere, incurajarea controlului consumului individual, facturi detaliate, consiliere in materie energetica, noi locuri de munca sunt principalele schimbari pe termen scurt si mediu anticipate de catre furnizorul de servicii energetice, ca urmare a transpunerii Directivei Europene privind Eficienta Energetica in legislatia nationala.

Reducerea facturilor la energie

Directiva prevede ca statele membre sa stabileasca o strategie pe termen lung pentru mobilizarea investitiilor in renovarea stocului de cladiri rezidentiale si comerciale, atat publice, cat si private, existente la nivel national. "Avand in vedere costurile ridicate pentru incalzirea termica a locuintelor, reabilitarea termica sau imbunatatirea performantei energetice a cladirilor are un impact pozitiv asupra facturilor la utilitati ale consumatorilor si contribuie la imbunatatirea calitatii vietii acestora. Investitiile pentru imbunatatirea eficientei energetice vor conduce, pe termen scurt si mediu, la reducerea facturilor la energie", explica Marian Sisu.

Cladirile sunt responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie in Uniunea Europeana. In acest context, reducerea consumului de energie si utilizarea energiei din surse regenerabile in sectorul cladirilor constituie masuri importante necesare pentru reducerea dependentei energetice a Uniunii si a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Incurajarea controlului consumului individual