Autoritatea de Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) a transmis DNA, la cererea institutiei, date privind existenta unor nereguli in cazul a trei contracte incheiate de Posta Romana in intervalul octombrie 2008-septembrie 2011, in valoare totala de circa 40 milioane lei, doua fara licitatie.

Controlul a fost initiat in luna august si finalizat la 6 decembrie, procedura de supraveghere fiind efectuata la cererea Directiei Nationale de Anticoruptie (DNA), a anuntat Mircea Fechet, vicepresedinte ANRMAP.

Vicepresedintele ANRMAP a aratat ca primul contract verificat, in valoare de 9,7 milioane lei, avea ca obect repararea si intretinerea masinilor de aplicare si stampilare a timbrelelor pe plic. Posta Romana nu a detaliat modul in care a fost calculat pretul estimat, iar contractul a fost atribuit fara licitatie, respectiv prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, pe motiv ca o singura firma, Promotional Interservice, poate asigura aceste servicii.

In 2010, Curtea de Conturi a semnalat. in urma unui audit, atribuirea gresita a acestui contract, iar Posta Romana l-a reziliat, dar in 2011, cu putin inainte de expirarea de drept a intelegerii.

Al doilea contract verificat de ANRMAP, in valoare de 28,5 milioane lei, avea ca obiect furnizarea unor aplicatii informatice, licente, calculatoare si masini de francat si stampilat, nici in acest caz nefiind insa explicat modul de calcul al pretului estimat si nefiind organizata o licitatie, cu acelasi argument al furnizorului unic. ANRMAP arata ca pretul a reprezentat o propunere a firmei cu drept de exclusivitate, Promotional Interservice.

Al treilea contract verificat de ANRMAP, cu o valoare de 1,3 milioane lei, viza intretinerea si repararea consumabilelor. In acest caz a fost organizata o licitatie si s-au prezentat doi ofertanti, dar unul dintre ei a fost eliminat pe motiv ca oferta era neconforma, iar castigatorul, din nou firma Promotional Interservice, nu a mai semnat in final contractul cu Posta Romana.

Vicepresedintele ANRMAP a mai declarat ca, in urma controlului efectuat, pentru neregulile semnalate autoritatea a aplicat o amenda de 40.000 lei in cazul celui de-al doilea contract si o amenda de 20.000 lei pentru cel de-al treilea contract. In cazul primului contract, din cauza timpului trecut de la derularea contractului si pana la momentul controlului, nu a fost aplicata o amenda, pentru ca aceasta era prescrisa.

Corpul de control al primului-ministru a finalizat actiunea de control la Posta Romana, iar raportul redactat arata ca, in anii 2009, 2010 si 2011, conducerea Postei, respectiv Consiliul de Administratie si conducerea operativa, a pus in executare bugetele de venituri si cheltuieli cu incalcarea hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor, prin care aceste bugete au fost aprobate, si prin incalcarea dispozitiilor imperative ale actelor normative (hotarari de guvern) care au aprobat respectivele bugete.

Incalcarea dispozitiilor imperative ale actelor normative care au aprobat bugetele de venituri si cheltuieli ale CN Posta Romana, aferente anilor 2009, 2010 si 2011, s-a realizat prin depasirea limitelor maximale ale cheltuielilor totale aprobate si fara a se respecta prevederea legala ca nivelul cheltuielilor sa fie proportional cu veniturile efectiv realizate, este concluzia inspectorilor.

"Modul in care a actionat conducerea Postei Romane a determinat inregistrarea de catre companie a unor pierderi in suma totala cumulata de 485.512.396 lei, suma care rezulta din cumularea pierderilor anuale inregistrate in perioada 2009-2011", potrivit raportului de control.

La capitolul concluzii, raportul contine ideea ca au fost constatate mai multe "fapte posibile de natura penala care s-ar asocia cu infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata".

"Din acest motiv, in cel mai scurt, raportul va fi inaintat Directiei Nationale Anticoruptie", au declarat sursele citate.

Premierul Victor Ponta a anuntat, in luna mai, ca va trimite Corpul de Control sa verifice situatia de la Posta Romana, aflata in pericol de insolventa, spunand ca fosta conducere a companiei, cu asistenta juridica a unui avocat "cunoscut colegilor din PNL", a pierdut toate procesele aflate pe rolul instantelor, in dosare cu sume cumulate de 103 milioane lei, si inregistreaza datorii de 110 milioane lei catre ANAF.

Seful Guvernului a precizat ca actiunile de control vor incepe joi si vor fi derulate impreuna cu inspectorii ministerelor de Interne si Finantelor

Avocatul Valeriu Stoica (membru PDL) a transmis atunci ca seful Guvernului face confuzie intre "sanctionarea contraventionala" a Postei de catre Consiliul Concurentei si "cererea de suspendare a executarii" deciziei, precizand ca nu a reprezentat compania "in cadrul investigatiei de concurenta".

Tot in luna mai, ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ca Posta Romana a inregistrat in ultimii trei ani pierderi de aproape 500 milioane lei, pentru ca "a fost furata mult si sistematic" de protejatii cuplului Boc-Anastase.

"Cuplul Boc-Anastase mai avea putin si baga Posta Romana in faliment, o societate cu peste 35.000 de angajati si o vechime de 120 de ani. In intervalul 2008-2010, Posta a acumulat pierderi de 485 milioane de lei, la care se adauga o amenda aplicata de Consiliul Concurentei, de peste 100 milioane de lei, plus o serie de obligatii de plata catre diversi furnizori si bugete ale statului de peste 400 milioane de lei", a spus Nica.

El a adaugat ca, fara masurile de restructurare care vor fi aplicate in perioada urmatoare, Posta Romana ar fi intrat in faliment incepand cu 13 iunie.

"Fostul director general al Postei Daniel Neagoe a fost unul dintre protejatii Robertei Anastase. Aproximativ 80-90.000 euro au costat «contractele-cadou» atribuite fara licitatie de fostul director general al Postei societatii Mefisto Com SRL din orasul sau de bastina, Breaza, pentru a presta pentru operator servicii din domeniul constructiilor. Firma are sediul la adresa domiciliului mamei lui Neagoe", a spus Nica.

Ministrul a spus ca ultima plata catre Mefisto Com SRL s-a facut in aprilie, la finalul mandatului fostului sef al Postei Romane.

Un alt contract "pagubos" pentru Posta a fost cel incheiat cu Alfa Medical Service, al carui obiect a fost, potrivit lui Nica, "furnizarea de servicii medicale cu dedicatie si, multa vreme, inexistente".

"In perioada septembrie-decembrie 2010 au fost platiti 1.392.893 lei fara ca dosarele angajatilor sa fie cerute timp de un an de la societatea care a prestat anterior aceste servicii medicale. Raportul Curtii de Conturi arata clar ca s-au platit servicii fara contraprestatie. Valoarea totala a contractului a fost de sase milioane de euro. Contractul a fost atribuit prin procedura de negociere fara publicare, deci fara licitatie, si cu incalcarea OG 34/2006", a spus Nica.

Ministrul s-a referit si la doua contracte derulate de Posta Romana cu Terradox si Promotional Interservice, firme cu aceiasi asociati.

"Sase milioane de euro a costat aplicatia software METER-NET si niste echipamente de francat, achizitionate in 2011 de la Promotional Interservice, in conditiile in care un serviciu similar era deja dezvoltat prin forte proprii de Posta Romana, la costuri mult mai mici. Mentenanta echipamentelor a costat 1,26 milioane de euro pentru doar cinci luni, bani incasati de cele doua firme, in conditiile in care acest fapt nu s-a justificat tot timpul", a aratat Nica.

El a mai spus ca achizitionarea aplicatiei software METER-NET s-a realizat prin negociere, fara publicarea unui anunt de participare, pentru ca aplicatia software a fost considerata ca fiind singura compatibila cu echipamentele detinute deja de operator.

Potrivit datelor prezentate de Nica, obligatiile de plata cu risc mare ale operatorului postal insumeaza 394,7 milioane de lei, din care amenda Consiliului Concurentei - 103,37 milioane de lei, datoria la bugetul de stat (ANAF) - 97,74 milioane de lei, servicii financiare - 144 milioane de lei, obligatii curente (salarii pentru aprilie) - 19,6 milioane de lei si linii de credit datorate bancilor - 30 milioane de lei.

"De asemenea, obligatiile de plata catre furnizori insumeaza 82,53 milioane de lei, din care G4S- 49,88 milioane de lei, Grupul Industrial Roman - 4,4 milioane de lei, IBM - 4,1 milioane de lei, G4S - 2,8 milioane de lei, Blue Air - 1,8 milioane de lei si Rompetrol - 1,7 milioane de lei. Pe partea de venituri, Posta Romana incaseaza lunar circa 105 milioane de lei", a spus ministrul.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat atunci ca nu a avut "niciun fel de amestec" privind atribuirea mandatului fostului director general al Postei Romane Dan Neagoe si ca, daca ministrul Dan Nica va continua "atacurile mincioase", isi rezerva dreptul de a-l actiona in justitie.

Anastase a spus ca nu exista niciun contract intre mama sa si Posta Romana.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.000 de oficii postale.

Actionarii companiei sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Administratia Cimitirelor da 30 mil. de lei pentru servicii de paza in cimitire
Setari Cookie-uri