Aproximativ 1 din 6 angajatori (17%) se asteapta sa creasca angajarile in primul trimestru din anul viitor. Cresteri semnificative privind efectivele de angajati in sectoarele comertului cu ridicata si cu amanuntul si in industria prelucratoare, potrivit unui studiu realizat de compania de resurse umane ManpowerGroup Romania.
“In ciuda crizei economice din Europa angajatorii romani anticipeaza in continuare oportunitati de angajare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, in primele trei luni ale anului 2013. Cele mai semnificative cresteri ale activitatii de angajare, din trimestrul 2 al anului 2008 si pana in prezent, se intrevad in sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul. Adancirea crizei datoriilor din Europa impacteaza in continuare zona de business din Romania, iar acest lucru s-ar putea transforma intr-o incetinire prelungita a dezvoltarii economice,” a declarat Valentin Petrof, director general al ManpowerGroup Romania.

Studiul Manpower, realizat pe un esantion de 635 de angajatori din Romania, a folosit indicatorul previziune neta de angajare. Acest indicator este calculat ca diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a vo­lu­mului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a numarului de angajati in ultimul trimestru al anului.

Pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, flexibilitatea este critica, conform ManpowerGroup.

“Avand in vedere ca in economie au loc schimbari semnificative, solicitantii de locuri de munca trebuie sa se concentreze pe zonele si domeniile care sunt in crestere si sa fie dispusi sa se adapteze. Asta poate insemna relocare, recalificare sau actualizarea abilitatilor profesionale. Cheia este de a merge acolo unde exista oportunitati de munca si de a dezvolta abilitatile necesare,” a adaugat Petrof.

Domenii pe plus

In 9 din 10 sectoare de activitate studiate, angajatorii se asteapta ca volumul de personal sa creasca in perioada ianuarie-martie.

Astfel, se anticipeaza cresteri semnificative privind efectivele de angajati in sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea Neta de Angajare se situeaza la o valoare de +36%, iar angajatorii din sectorul industriei prelucratoare anticipeaza si ei un ritm de angajare sanatos, cu perspective de +21%.

Se asteapta, de asemenea, o crestere constanta a numarului de locuri de munca in domeniul finantelor, asigurarilor, serviciilor imobiliare si serviciilor de afaceri, dar si in domeniul transporturilor, depozitarii si comunicatiilor, cu perspective de +14% si, respectiv, +11%.

In domeniul constructiilor, angajatorii manifesta un optimism rezervat, cu perspective de +10%. In acelasi timp, se anticipeaza o descrestere a volumui de personal pentru sectorul energiei electrice, gazelor si apei, previziunea situandu-se la o valoarea de -4%.

Cele mai semnificative previziuni de angajare - in sudul tarii

In sapte dintre cele opt regiuni analizate, angajatorii se asteapta ca volumul personalului sa creasca in intervalul ianuarie-martie.

Cele mai semnificative perspective de angajare se inregistreaza in Sud, unde angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +29%. Angajatorii din Nord-Est anticipeaza un ritm de angajare accentuat, cu o Previziune de +20%, iar in zonele Bucuresti si Ilfov se asteapta cresteri importante in volumul angajarilor, cu o Previziune de +11%. In alte regiuni, angajatorii afiseaza un optimism rezervat cu privire la planurile de angajare, in Vest si Sud-Vest, cu Previziuni de +8% si, respectiv, +7%.

Previziunea la nivel international

Incertitudinea manifestata pe piata globala atrage din partea angajatorilor un anumit nivel de ezitare cu privire la investitii, inclusiv in ceea ce priveste investitiile in talent. Angajatorii de pe majoritatea pietelor muncii care au facut obiectul studiului indica faptul ca acestia sunt mai putin increzatori cu privire la angajarea de personal suplimentar: conform acestor rapoarte, in 29 din 42 de tari si teritorii analizate, respondentii raporteaza prognoze mai slabe fata de perioada similara a anului precedent, iar planurile de angajare scad in 21 de tari si teritorii, comparativ cu situatia din urma cu trei luni.

La nivel global, cele mai ample planuri de angajare sunt anuntate de catre angajatorii din Taiwan, India, Brazilia, Mexic, Columbia si Panama. Pe de alta parte, oportunitatile disponibile pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca se asteapta sa fie cele mai slabe in Grecia, Italia, Spania, Slovacia, Slovenia si Olanda. Angajatorii olandezi raporteaza, de altfel, cele mai slabe planuri de angajare pe care le-au inregistrat de la data la care au inceput acest sondaj, in urma cu aproape 10 ani.

ManpowerGroup Romania este specializata in recrutare permanenta si pe baza de contract, evaluare si selectie, munca temporara, payroll, gestiune si adm inistrare de contracte, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri