Recrutarea de angajati s-a dovedit si in acest an una haotica, pe fondul influentei generate de sezonalitate si de criza politica, a declarat Bogdan Florea, director general al companiei de resurse umane Trenkwalder.
"Anul acesta s-a caracterizat printr-o evolutie destul de haotica, in sensul ca dupa inceputul de an foarte promitator, lucrurile s-au blocat in multe domenii in cursul verii si apoi deblocarea a fost destul de greoaie. Aceasta a fost principala diferenta fata de 2011", a spus Bogdan Florea intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Potrivit acestuia, in 2012, unul dintre principalele domenii in care s-au cautat noi angajati este domeniul IT, pe partea de programare (Java developer, PHP developer). De asemenea, domeniul bancar si industria auto se incadreaza printre angajatorii principali din acest an.

Pe de alta parte, in acest an, chiar daca domeniul auto se incadreaza intre principalele domenii in care s-au facut angajari, au existat totusi clienti care au cerut reducerea angajarilor, majoritatea devenind mai exigenti.

Legat de evolutia ofertelor salariale propuse anul acesta angatilor, la nivel general, in termeni reali salariile nu au crescut, spune seful Trenkwalder.

Provocarile anului 2012

"Sezonul de vara a reprezentat o perioada mai dificila decat era de asteptat din cauza crizei politice. De obicei, vara aduce o scadere a numarului de locuri de munca scoase la concurs, din motive evidente, dar spre sfarsitul sezonului incep sa reapara anunturile datorita ultimului trimestru al anului ca fiind cel mai intens. Anul acesta, la sezonalitate s-a adaugat si criza politica, desigur de scurta durata, in sensul ca nu a depasit intervalul lunilor de vara. De aceea, este mai greu de evaluat impactul singular al acesteia in evolutia pietei de HR, insa, ca orice astfel de eveniment, in piata se manifesta un sentiment de incertitudine – de aici si o usoara prelungire a deciziilor de angajare. Cu toate acestea, companiile au scos si in cursul verii la concurs locuri de munca", a spus Bogdan Florea, director general Trenkwalder.

Pe de alta parte, el a adaugat ca piata serviciilor de angajare pe termen determinat ar putea inregistra aceeasi valoare ca in 2011, si anume aproximativ 100 de milioane de euro, motivul stagnarii fiind inrautatirea climatului economic in cursul verii, dupa un inceput de an promitator.

"Crearea de noi locuri de munca depinde de stabilitate macroeconomica, initiative legislative care sa incurajeze cresterea investitiilor straine si predictibilitate pentru mediul de business", a precizat Bogdan Florea, director general Trenkwalder.

Afacerile din recrutare, pe plus

In 2011, compania Trenkwalder a inregistrat o crestere de 10%, ajungand la o cifra de afaceri de peste 22 milioane de euro. Pentru anul 2012, oficialul companiei de resurse umane estimeaza o crestere de 15%, care se va datora atat activitatilor de consultanta HR si training de personal, si, in special, serviciilor de plasare de personal angajat pe perioade determinate de timp, in contextul in care acestea vor creste comparativ cu anul trecut.

"Cresterea inregistrata in 2011 s-a datorat serviciilor de recrutare si consultanta de HR, compania Trenkwalder inregistrand mai multe solicitari pe zone de recrutare si angajare temporara cu 4.500 de contracte incheiate pe o perioada determinata de timp si peste 1.500 de solicitari de recutare venite din partea partenerilor nostri. Aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri a fost generat de contractele temporare de munca", a explicat Bogdan Florea.

Compania de recrutare, selectie si plasare de personal Trenkwalder are 9 filiale in Sibiu, Bucuresti, Pitesti, Oradea, Timisoara, Cluj, Iasi, Arad, Brasov si 70 de consultanti. Veniture consolidate au urcat anul trecut la 22 de milioane de euro (Trenkwalder si Trenkwalder Sobis). Trenkwalder este membra a Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT).

Trenkwalder ofera servicii de consultanta in domeniul HR, training si cercetare de piata. Din portofoliul sau fac parte: BCR, Raiffeisen Bank, Continental Automotive Systems, Ambient, Leoni Wiring Systems, Siemens si multe alte companii din domeniul productiei auto, al componentelor electronice si bancar, dar si din alte verticale economice.
Trenkwalder este prezenta in Romania din 2006 prin achizitia companiei locale Sobis Consult. Compania este condusa de Bogdan Florea, care detine 15% din actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri