Pericol de supraincalzire in industria alimentara: cresterea agresiva a concurentei aduce ingrijorare

Prezenta a peste 10 lanturi de retail in Romania, cu o populatie de circa 20 milioane de locuitori, poate duce la o consolidare intre companii, existand si semnale de ingrijorare privind tendinta de supraincalzire a industriei alimentare pe fondul cresterii agresive a concurentei, potrivit Coface.

Pe langa cresterea agresiva a concurentei intre jucatori, supraincalzirea industriei alimentare are la baza si incertitudinea la nivel global si deficitul de cont curent, situat la un nivel inca ridicat comparativ cu cel inregistrat in noile state membre UE, relateaza Mediafax.

"Avand in vedere decalajul, comparativ cu standardul dezvoltarii din tarile UE15, exista oportunitati importante de investitii pe termen lung in dezvoltarea fermelor si a capacitatii de productie pe linia de procesare din industria alimentara. Romania continua sa importe de aproape 4 ori mai multe produse alimentare (in special produse alimentare, bauturi si tutun) decat exporta. In ultimii 3 ani, deficitul comercial al produselor alimentare prezinta o tendinta descendenta cauzata de: scaderea cererii interne si a ponderii produselor premium in cosul de consum (factori ce au influentat negativ importurile), deprecierea monedei nationale, scaderea costurilor de productie locala (factori ce au influentat pozitiv exporturile)", se arata intr-un comunicat al Coface.

Reprezentantii companiei apreciaza ca in viitorul apropiat este probabil ca balanta sa incline in favoarea importurilor, pe fondul unei reveniri usoare a consumului intern si a franarii exporturilor ca urmare a indeplinirii partiale a standardelor de productie europene de catre producatorii locali.

"Agricultura are un potential strategic semnificativ, dar care este subexploatat datorita productivitatii scazute si inzestrarii reduse cu mijloace de capital. Astfel, vom continua sa consumam produse alimentare din import si in perioada urmatoare. Romania trebuie sa investeasca mai mult in sectorul agricol, costul cu hrana fiind unul insemnat pentru o familie obisnuita de romani, si doar investind intr-una dintre cele mai bune resurse naturale, Romania va reusi sa-si consolideze pozitia in zona europeana", a declarat Constantin Coman, country manager Coface Romania.

Pe de alta parte, Coface arata ca in anul 2012 companiile din sectorul agro-alimentar au intampinat dificultati in a-si onora platile la termen, agreate cu partenerii de afaceri, 43% dintre acestea realizand plati lent sau neregulat.

Coface a analizat pe parcursul acestui an 11.648 de firme din industria alimentara, agricultura, fabricarea bauturilor, comert cu ridicata si amanuntul, restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie, reprezentand 7% din totalul firmelor active la nivel sectorial (163.968) si care genereaza consolidat peste 65% din cifra de afaceri inregistrata pentru toate codurile CAEN considerate in analiza. Astfel, 17,07% dintre aceste firme au fost incadrate in clasa de risc foarte crescut, iar 48,23% in clasa de risc peste nivelul mediu. Doar 30,73% dintre firmele analizate efectueaza platile conform conditiilor stabilite cu partenerii de afaceri. Astfel, nivelul de risc consolidat la nivel sectorial este de 4,34 indicand un risc de insolventa semnificativ.

"Companiile care activeaza in agricultura prezinta o volatilitate ridicata a performantei financiare, puternic dependenta de conditiile meteorologice. Anul 2012 a prezentat provocari multiple pe fondul secetei (lunile iulie si august ale anului curent au fost cele mai calduroase din ultimii 52 de ani )", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit Coface, firmele care activeaza in agricultura au debutat in anul 2012 cu rezerve financiare precare, fiind astfel mai expuse riscurilor din anul curent. Astfel, in ciuda performantei comerciale foarte bune din anul 2011, profiturile nete consolidate au fost mediocre, rata acestora fiind de 4% din cifra de afaceri. De asemenea, nivelul de indatorare al firmelor din agricultura a crescut semnificativ in ultimii ani, ajungand la 70% la sfarsitul anului 2011.

Marcat de gradul descrescator de capitalizare, structura capitalurilor acestor firme indica un potential limitat de finantare suplimentara in viitor. Astfel, performanta acestora va depinde strict de performanta operationala, si in masura in care aceasta nu se va realiza conform asteptarilor, de resurse suplimentare ale actionarilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri