Dinamica insolventelor va ramane in 2013 la acelasi nivel din 2012. Companiile din unele sectoare sunt insa mai predispuse sa intre in incapacitate de plata. Despre rata companiilor care au probleme financiare, reorganizari si tendinte pe piata insolventelor, wall-street.ro a discutat cu Rudolf Vizental, partner la Casa de Insolventa Transilvania, una dintre cele mai puternice societati din domeniu.
Wall-Street.ro: La ce va asteptati pe sectorul insolventelor anul viitor?
Rudolf Vizental: Perioada 2006 – 2008 a fost una in care valoarea activelor imobilizate a crescut continuu, odata cu ofertele excesive de credite. Astfel, s-a creat o supraindatorare generala a companiilor. In piata, e probabil ca cel putin 30% dintre companii sa se afle in aceasta situatie.

Intr-un fel sau altul, acest dezechilibru trebuie tratat; si atat timp cat pentru solutiile pre-insolventa nu exista un cadru eficient, destinatia sigura pentru toate aceste companii ramane procedura de insolventa. Ceea ce au facut in aceasta perioada, a fost sa amane momentul, prin masuri artificiale de esalonare.

WS: Din cate inteleg nu va asteptati la o scadere a dinamicii insolventelor. Cum va evolua ponderea reorganizarilor in total?
RV: Credem ca ritmul intrarilor in insolventa in 2013 va fi cel putin la nivelul anului 2012. Succesul in reorganizari este conditionat de modul in care fondurile de investitii isi vor dezvolta apetitul pentru distressed assets (proprietati detinute de vanzatori aflati in dificultate de finantare), iar rolul de turnaround manager va fi ineles corect. O companie, fie ea privat sau de stat, aflata in dificultate va putea fi redresata mai usor, pentru ca turnaround managerul, managerul de criza, este capabil de a inversa trendul pe care il urmeaza compania, prin masuri specifice activitatii de restructurare.

WS: Care sunt principalele tendinte pe care le preconizati pentru 2013 in aceasta „industrie” a insolventelor?
RV: Un trend real in privinta insolventelor va fi reprezentat de strategiile pre-pack, acele tranzactii pregatite inainte de inceperea procedurii, insa realizate printr-o reorganizare fulger in insolventa, singurul cadru care permite operatiuni complexe ca anulari de datorii, conversii, finantari garantate, transfer de business – fara riscul de a fi ulterior anulate.

Noi, Casa de Insolventa Transilvania, vedem si o alta oportunitate evidenta, ce se poate transforma in trend. Este vorba despre solutia de privatizare a companiilor de stat prin insolventa, sub forma unui pachet complex ce rezolva reducerea gradului de indatorare, aduce managementul privat, precum si o procedura transparenta in vederea privatizarii.

WS:Creste interesul cumparatorilor pentru active in lichidare/firme in insolventa?
RV:Acest interes s-a simtit inca de anul acesta. Si nu este vorba doar de active in lichidare, ci si de preluari integrale de business-uri active din insolventa. Chiar daca nu s-au finalizat decat putine proiecte, interesul este evident. In prezent, suntem in negociere cu mai multe fonduri de private equity, pentru preluarea unor proiecte semnificative din insolventa

WS: Care vor fi cele mai expuse domenii insolventei in 2013?
RV: Pana in prezent, cele mai afectate domenii de activitate, care vor continua sa fie expuse insolventei, au fost retailul, construtiile si proiectele imobiliare. Pe langa acestea credem ca in perioada urmatoare vor deveni sensibile si alte domenii. Unul dintre ele este sectorul transporturilor.

WS: De ce?
RV: Evolutia pretului carburantilor, marjele reduse, termenul mare de incasare a creantelor si constrangerile din contractele de leasing, sunt elemente suficiente pentru a considera domeniul transporturilor predispus intrarilor in insolventa.

WS: Alte segmente cu grad ridicat de risc exista?
RV: Un alt segment cu grad de risc de incapacitate de plata este cel al proiectelor finantate din fonduri europene. Componenta nerambursabila este de multe ori o capcana. Cofinantarea are un cost care, insotit de o intarziere a finalizarii proiectului sau o depasire a costurilor proiectului, poate genera situatii de insolventa. In aceasta situatie, proiectele din agricultura si alimentatie prezinta un grad de risc. Nu in ultimul rand serviciile medicale. Intr-o economie in care sistemul asigurarilor medicale este inca departe de a functiona corespunzator, proiectele incepute in perioada 2007-2010, aflate pe un grad de indatorare de peste 80%, nu pot atinge capacitatea de exploatare pentru a asigura autonomia de finantare a activitatii curente si rambursarii creditelor de investitii.

WS:
Situatia nefericita a companiilor in insolventa a creat un business infloritor pentru practicienii in insolventa. Care sunt provocarile pe care le au de infruntat jucatorii din aceasta piata?
RV: Adevarata provocare pentru un administrator judiciar este pozitionarea ”corecta” in procedura. Practicienii in insolventa trebuie sa se pozitioneze intre interesele creditorilor, care doresc recuperarea creantelor, si ale companiei debitoare. De asemenea, este nevoie de identificarea si implementarea strategiei realiste de redresare a companiei administrate. Succesul depasirii acestor provocari de catre practicienii in insolventa inseamna redresarea companiei si iesirea ei din procedura.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri