"Ca urmare a realizarii concentrarii economice, Romgaz va intra pe toate cele trei piete pe care activeaza Iernut, realizandu-se astfel o crestere a numarului de concurenti pe aceste piete. Concentrarea conduce la integrarea pe verticala a celor doua parti, avand in vedere ca Iernut produce energie electrica pe baza de gaze naturale", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

Termocentrala Iernut are o cota de pana la 5% din piata producerii de electricitate din tara, scrie Mediafax.

Scopul operatiunii este stingerea datoriei pe care ELCEN o are catre producatorul de gaze naturale. Romgaz va prelua si salariatii, contractele si activele termocentralei, potrivit comunicatului.

Datoria catre producatorul de gaze naturale Romgaz reprezinta pretul gazelor livrate, la care se adauga TVA, dobanzi de esalonare si penalitatile de neplata.

Centrala Iernut, care face parte din sucursala Electrocentrale Mures a ELCEN, a fost evaluata in 2010 la 230 milioane de euro.

Prin aceasta tranzactie Romgaz va deveni a doua companie din Romania, dupa OMV Petrom, care va beneficia de prevederea unei hotarari de guvern ce permite producatorilor de gaze si electricitate sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii.

Atat Romgaz, cat si ELCEN, sunt controlate de stat, prin Ministerul Economiei. ELCEN face parte din Termoeletrica.