Pfizer a atras 2,24 miliarde de dolari prin listarea la bursa a companiei de medicina veterinara Zoetis, cea mai mare oferta publica dupa cea a Facebook, succesul operatiuni subliniind perspectivele de crestere ale industriei ingrijirii animalelor, conform Mediafax.

Pfizer a reusit sa obtina, la listare, un pret peste intervalul propus in prospect, iar interesul ridicat al investitorilor pentru compania de medicina veterinara a fost evidentiat si de performantele actiunilor in prima sedinta de tranzactionare, cand au urcat cu 19%, potrivit Bloomberg.

Grupul farmaceutic a oferit 86,1 milioane de actiuni Zoetis, circa 17% din companie, la 22-25 dolari pe unitate, insa cererea ridicata a determinat un pret de 26 dolari, peste intervalul propus. Actiunile companiei au inchis vineri la New York la peste 31 dolari.

Zoetis a fost evaluata, la listare, la 13 miliarde de dolari, devenind astfel cea mai mare companie de medicina veterinara listata la bursa.

Principalii concurenti ai Pfizer pe aceasta piata, Merck & Co. si Eli Lilly, au anuntat ca nu au intentia de a vinde diviziile respective.

Zoetis este prima mare companie dedicata exclusiv ingrijirii animalelor scoasa la vanzare, iar succesul ofertei publice derulate de Pfizer evidentiaza perspectivele de crestere ale unei industrii care depinde pe de o parte de nivelul de trai al consumatorilor casnici si, pe de alta parte, de capacitatea de a investi a crescatorilor de animale.

Ascensiunea marilor economii emergente, precum Brazilia, China si India, contribuie la cresterea industriei veterinare pe toate fronturile in pofida situatiei dificile a economiilor mature - America de Nord, Europa si Japonia.

Listarea companiei la bursa a fost intermediata de JPMorgan Chase, Bank of America si Morgan Stanley.
Infiintata in 1952 de grupul Pfizer, Zoetis a avut anul trecut vanzari de 4,3 miliarde de dolari, cu o cota de piata de aproximativ 20%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »




Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Probleme pentru Libra lui Zuckerberg: ce au decis autoritatile UE