Pfizer a reusit sa obtina, la listare, un pret peste intervalul propus in prospect, iar interesul ridicat al investitorilor pentru compania de medicina veterinara a fost evidentiat si de performantele actiunilor in prima sedinta de tranzactionare, cand au urcat cu 19%, potrivit Bloomberg.

Grupul farmaceutic a oferit 86,1 milioane de actiuni Zoetis, circa 17% din companie, la 22-25 dolari pe unitate, insa cererea ridicata a determinat un pret de 26 dolari, peste intervalul propus. Actiunile companiei au inchis vineri la New York la peste 31 dolari.

Zoetis a fost evaluata, la listare, la 13 miliarde de dolari, devenind astfel cea mai mare companie de medicina veterinara listata la bursa.

Principalii concurenti ai Pfizer pe aceasta piata, Merck & Co. si Eli Lilly, au anuntat ca nu au intentia de a vinde diviziile respective.

Citeste si:

Zoetis este prima mare companie dedicata exclusiv ingrijirii animalelor scoasa la vanzare, iar succesul ofertei publice derulate de Pfizer evidentiaza perspectivele de crestere ale unei industrii care depinde pe de o parte de nivelul de trai al consumatorilor casnici si, pe de alta parte, de capacitatea de a investi a crescatorilor de animale.

Ascensiunea marilor economii emergente, precum Brazilia, China si India, contribuie la cresterea industriei veterinare pe toate fronturile in pofida situatiei dificile a economiilor mature - America de Nord, Europa si Japonia.

Listarea companiei la bursa a fost intermediata de JPMorgan Chase, Bank of America si Morgan Stanley.
Infiintata in 1952 de grupul Pfizer, Zoetis a avut anul trecut vanzari de 4,3 miliarde de dolari, cu o cota de piata de aproximativ 20%.