7 Februarie 2013

Chevron: Romania poate deveni autonoma energetic prin exploatarea gazelor de sist



Reprezentantii companiei Chevron cred ca Romania ar putea deveni autonoma din punct de vedere energetic odata cu inceperea exploatarii gazelor de sist daca gigantul petrolier american va gasi suficiente resurse de gaze in cele doua zone din tara unde si-au planificat sa faca foraje de extractie.

Prezenti, miercuri, la Vaslui, la o noua dezbatere publica, reprezentantii Chevron Romania au prezentat o parte din strategia de viitor a companiei in ceea ce priveste explorarea si exploatarea gazelor de sist din Romania, transmite corespondentul Mediafax.

In acest sens, gigantul petrolier american crede ca Romania ar putea deveni independenta din punct de vedere energetic daca gigantul petrolier american va gasi suficiente resurse de gaze in cele doua zone din tara unde si-au planificat sa faca foraje, respectiv judetele Constanta si Vaslui.

"Consideram ca Romania are noi resurse de gaze, care se afla la o adancime de doi - patru kilometri, in structurile de sist. Rezervele actuale de gaze naturale ale Romaniei sunt pentru 10 - 15 ani si, in consecinta, este normal sa ne gandim la alternative care sa poata asigura securitatea energetica a tarii. Odata cu dezvoltarea operatiunilor de extragere a gazelor naturale din argile in cele doua zone, Romania ar putea deveni autonoma din punct de vedere energetic, evident daca, in urma explorarii, se vor gasi resurse viabile", a declarat, miercuri, managerul societatii Chevron Romania Exploration and Production SRL, Tom Holst.

Reprezentantii Chevron nu au putut preciza cand va incepe efectiv exploatarea gazelor de sist in Romania, in prezent compania americana fiind in stadiul de obtinerea a avizelor necesare demararii procesului de evaluare a zacamintelor.

"Trebuie sa obtinem vreo noua avize de la diverse institutii ale statului in baza carora ne vor fi eliberare autorizatiile de constructie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot sa spun cand vor fi eliberate toate aceste avize. Operatiunile de prospectare vor dura intre trei si cinci ani, dupa care compania Chevron si Guvernul Romaniei vor evalua rezultatele acestui studiu. Daca se vor gasi cantitati fezabile, atunci Chevron va incepe exploatarea. O productie dureaza, in medie, 25 de ani, deci un proiect de lunga durata", a adaugat Tom Holst.

Tot in cursul zilei de miercuri, reprezentantii Chevron Romania au organizat si un seminar pe tema explorarii si dezvoltarii gazelor naturale de sist, la care au participat autoritati publice locale, reprezentanti ai institutiilor descentralizate din judetul Vaslui, precum si oameni de afaceri. Intalnirea s-a facut cu participarea stricta doar a celor care au primit invitatii, accesul presei la seminar fiind interzis.

Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat, in ultima luna, trei certificate de urbanism pentru tot atatea perimetre din judetul Vaslui unde compania americana Chevron intentioneaza sa faca prospectiuni pentru o posibila exploatare a gazelor de sist.

Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafete extravilane cuprinse intre 35.000 de metri patrati si 73.400 de metri patrati de teren din zona localitatilor Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

In luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis investitorilor americani, in cadrul unei intalniri avute cu membri ai American Romanian Business Council, ca atmosfera generala legata de investitii este favorabila, in pofida schimbarilor politice, si i-a asigurat ca este dispus sa discute despre problemele acestora.

O luna mai tarziu, premierul declara ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor va reprezenta o zona de interes pentru viitorul Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom.

In martie si aprilie 2012, peste 5.000 de persoane au participat la doua mitinguri de protest organizate in centrul Barladului, manifestantii solicitand blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de sist in zona de sud a judetului Vaslui. La actiune au participat atunci si cateva zeci de preoti, coordonati de protopopul de Barlad Vasile Laiu.



Citeste si