Grupul Rompetrol impreuna cu statul roman, reprezentat prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in calitate de unic administrator, au incheiat un memorandum de intelegere pentru inchiderea disputei privind conversia obligatiunilor Rompetrol Rafinare in actiuni in favoarea statului roman.
In baza acestuia, s-a agreat ca grupul sa rascumpere o parte din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinariilor Petromidia Navodari si Vega Ploiesti), acesta urmand sa fie in continuare un actionar semnificativ al companiei din judetul Constanta.

De asemenea, ambele parti si-au aratat deschiderea de a stabili un parteneriat pentru dezvoltarea sectorului energetic din Romania, dar si a rolului acesteia in regiunea Marii Negre si Uniunea Europeana. Prin obiectivele si beneficiile acestui parteneriat se numara diversificarea surselor de aprovizionare cu titei atat a Romaniei, cat si a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de munca, dar si stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investitii, cu un impact direct in economia Romaniei.

Grupul Rompetrol a fost asistat juridic in aceasta tranzactie de firmele Tuca Zbarcea & Asociatii si NNDKP. Echipa de avocati de la Tuca Zbarcea & Asociatii a fost coordonata de Stefan Damian (foto), deputy managing partner.

"Apreciem deschiderea si intelegerea Guvernului Romaniei in identificarea si adoptarea rapida a unei solutii benefice ambelor parti, un pas necesar pentru dezvoltarea relatiilor economice dintre Romania si Kazakhstan. Solutia ne permite acum sa ne concentram pe extinderea Grupului Rompetrol in regiunea Marii Negre, dar si consolidarea acestuia drept o platforma de dezvoltare a activitatilor KazMunayGas si a prezentei Kazakhstanului in Uniunea Europeana", declara Daniar Berlibayev, prim-vicepresedinte al boardului KazMunayGas, compania nationala de petrol si gaze a Kazakstanului.

Forma finala a intelegerii va fi finalizata in perioada urmatoare, dupa stabilirea si avizarea tuturor detaliilor tehnice si comerciale, dar si dupa aprobarea acestora de catre autoritatile de resort si de catre Consiliul de Adminstratie al companiei nationale de titei si gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, unicul actionar al Grupului Rompetrol.

In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman prin Ministerul Economiei a devenit in 2010 actionar al companiei Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%.

Talgat Kaliyev, Insarcinat cu Afaceri al Ambasadei Republicii Kazakhstan in Romania, felicita agrearea dispozitiilor prezentului acord, in linia cooperarii traditionale de prietenie dintre cele doua tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri