Guvernul trebuie sa ia in acest an o decizie privind continuarea proiectului de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, grupul italian Enel urmand sa hotarasca ulterior daca ramane implicat in proiect sau nu.
"Nu parasim proiectul (de la Cernavoda - n.r.). Proiectul este cu semnul intrebarii. (...) Le-am spus oamenilor nostri ca, in conditiile in care cel mai mare actionar vrea sa vanda jumatate din proiect, jumatate de participatie, si nu a gasit deocamdata cumparator, nu este clar daca proiectul va continua. Daca nu continua, vom pleca", a declarat Luca D'Agnese, CEO Enel Romania, citat de Mediafax.

El a adaugat ca Guvernul va trebui sa decida in acest an daca pastreaza proiectul sau nu, grupul italian de utilitati urmand sa decida ulterior daca ramane implicat. Reprezentantul Enel afirma ca in prezent exista un risc semnificativ ca proiectul sa nu gaseasca investitori.

"Noi am fost hotariti sa ramanem, in acest timp Guvernul nu a gasit inlocuitori pentru investitorii care au plecat. Costul proiectului a crescut si noi acest aspect in considerare. (...) Nu luam nicio decizie pana nu ne convingem ca proiectul exista", a spus D'Agnese.

Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca statul a ajuns sa detina 84,85% din compania de proiect. Ceilalti actionari sunt grupul italian de utilitati Enel, care detine 9,15% din titluri, si ArcelorMittal Romania, care are o participatie de 6,2%

Dupa retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect.
Intrebat de ce grupul nu abandoneaza proiectele mari pentru a se concentra pe cele de dimensiuni mai reduse, seful Enel a spus ca in prezent sunt luate in considerare si aceste oportunitati.

Grupul italian mai este implicat in constructia a doua termocentrale, la Braila si Galati.

Referindu-se la cele doua proiecte, CEO Enel Romania a afirmat ca in prezent sunt in faza de autorizare, dupa finalizarea acestei etape urmand sa fie analizate conditiile din piata pentru efectuarea investitiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri