Producatorul de materiale de constructii Teraplast Bistrita (TRP) a raportat pentru anul 2012 pierderi de 15,14 milioane lei (3,54 milioane euro), in scadere cu 6,59%, la afaceri cu 14,4% mai mari, de 239,64 milioane lei (53,7 milioane euro), transmite Mediafax.
Potrivit companiei, rezultatul net negativ fost influentat cu preponderenta de pierderea financiara neta de 6 milioane lei generata de devalorizarea monedei nationale fata de euro cu aproximativ 5% comparativ cu 2011, dar si de cresterea cheltuielilor nete cu dobanzile.

Pe de alta parte, cresterea cifrei de afaceri a fost sustinuta de evolutia semnificativa a principalelor segmente de busines, respectiv vanzarile din productia proprie de ferestre si usi (+154%), productia de granule PVC (+76%) si productia de profile de tamplarie (+37%).

Segmentul "instalatii & amenajari" (care a reprezentat 43% din cifra de afaceri in 2012) a scazut cu 3%, fiind influentat negativ de blocajele de finantare existente, in principal la nivelul fondurilor europene.

O contributie importanta in structura cifrei de afaceri a avut-o si dezvoltarea exporturilor, care in 2012 au crescut cu aproximativ 52% fata de 2011 si care au ajuns sa reprezinte circa 15% din cifra de afaceri.

"In 2013 mizam in principal pe cresterea volumelor de vanzare pe pietele externe. Pe piata interna principalele oportunitati de crestere a vanzarilor ar putea fi proiectele de infrastructura de mediu, aflate in derulare si care beneficiaza de finantare nerambursabila, proiectele de infrastructura rutiera, agricultura - investitiile in sistemul de irigatii, reabilitarea termica si investitiile imobiliare - in principal pe segmentul comercial si de birouri", potrivit raportului companiei transmis joi Bursei.

Totodata, compania mentioneaza ca pe piata interna vor exista insa cateva provocari importante in acest an, si anume posibilitatea blocarii finantarilor europene, arieratele statului, cursul valutar si limitarile de creditare, ca urmare a imprumuturilor tot mai scumpe.

Rezultatele prezentate au fost intocmite in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

Potrivit celor mai recente raportari, principalii actionari sunt Dorel Goia (34,26%), SIF Banat-Crisana (11%) si fondul finlandez de investitii KJK Fund II (6,31%).

Actiunile companiei au fost tranzactionate joi la un pret de 0,2468 lei, iar la aceasta cotatie capitalizarea Teraplast este de 73,51milioane lei (16,8 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri