Europarlamentarul Petru Luhan considera ca romanii au cel mai mult de suferit dintre toti pacientii din tarile Uniunii Europene, din cauza faptului ca listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.700 de zile, cea mai lunga perioada inregistrata intr-un stat membru.

"In contextul actual, diversitatea prescriptiilor medicale din intreaga Uniune Europeana a condus la aceasta necesitate si Comisia Europeana a elaborat aceasta directiva, astfel incat o reteta prescrisa in Romania sa poata fi valabila in orice alta tara din Uniunea Europeana. Imbunatatirea normelor de recunoastere a prescriptiilor transfrontaliere va fi utila mai ales pentru pacientii care sufera de maladii rare si cronice care doresc sa se deplaseze in alta tara.", a subliniat Petru Luhan.

Directiva europeana prevede ca statele membre sa se asigure ca retetele contin cel putin datele prevazute in anexa, printre care si semnatura pentru identificarea medicului specialist care o prescrie. Pentru a fi valabile retetele ar trebui sa includa semnatura electronica a medicului.