"Bancile au bagat sub pres dosarele, au facut prelungiri de credit, tehnic, inca o luna, inca doua, inca noua si am ajuns la 17% neperfomante. Unde suntem? Suntem in situatia ca societati mijlocii si mari nu mai rezista deoarece criza nu a vrut sa ne asculte rugamintea si nu s-a terminat. Poti sa rezisti, mai rezisti, incerci sa mai rezisti, dar pana la urma te ajunge criza. Avem doua grupuri mari (Hidroelectrica si Oltchim, n.r.) cu care am intrat in insolventa si stam si ne uitam si ne dam perfect seama ca trebuia sa inceapa demult", a spus Staescu, la conferinta "De la insolventa la restructurare. Cum poti reveni in piata cu ajutorul reorganizarii judiciare", organizata de Ziarul Financiar, relateaza Mediafax.

In opinia sa, aceasta este si cauza numarului mare de proceduri de faliment, in detrimentul celor de reorganizare.

"93-94% sunt proceduri de faliment. In 2011, am avut din totalul procedurilor reale in numar de 26.000, 1.500 de dosare de reorganizare", a aratat Stanescu.

Citeste si:

Intrebat cate firme ar trebui sa fie in insolventa, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania a spus ca Banca Nationala ar trebui sa raspunda.

"Banca Nationala stie cel mai bine situatia reala a economiei. Tot ce nu s-a putut salva pentru ca s-a prelungit criza va intra in insolventa. Nu a fost niciun servicu pentru aceste societati ca s-a amanat intrarea in insolventa", a spus Stanescu.

In prezent, pe rolul instantelor exista circa 35.000 de dosare de insolventa, iar perioada medie de inchidere a acestor proceduri este de 9 luni, in peste 70% din cazuri.