Bancile au bagat sub pres dosarele cu probleme si au acordat multe prelungiri pentru credite, astfel ca in prezent sunt companii mijlocii si mari care nu mai pot rezista pe piata si risca sa intre in incapacitate de plata, a declarat marti Arin Stanescu, presedintele practicienilor in insolventa.
"Bancile au bagat sub pres dosarele, au facut prelungiri de credit, tehnic, inca o luna, inca doua, inca noua si am ajuns la 17% neperfomante. Unde suntem? Suntem in situatia ca societati mijlocii si mari nu mai rezista deoarece criza nu a vrut sa ne asculte rugamintea si nu s-a terminat. Poti sa rezisti, mai rezisti, incerci sa mai rezisti, dar pana la urma te ajunge criza. Avem doua grupuri mari (Hidroelectrica si Oltchim, n.r.) cu care am intrat in insolventa si stam si ne uitam si ne dam perfect seama ca trebuia sa inceapa demult", a spus Staescu, la conferinta "De la insolventa la restructurare. Cum poti reveni in piata cu ajutorul reorganizarii judiciare", organizata de Ziarul Financiar, relateaza Mediafax.

In opinia sa, aceasta este si cauza numarului mare de proceduri de faliment, in detrimentul celor de reorganizare.

"93-94% sunt proceduri de faliment. In 2011, am avut din totalul procedurilor reale in numar de 26.000, 1.500 de dosare de reorganizare", a aratat Stanescu.

Intrebat cate firme ar trebui sa fie in insolventa, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania a spus ca Banca Nationala ar trebui sa raspunda.

"Banca Nationala stie cel mai bine situatia reala a economiei. Tot ce nu s-a putut salva pentru ca s-a prelungit criza va intra in insolventa. Nu a fost niciun servicu pentru aceste societati ca s-a amanat intrarea in insolventa", a spus Stanescu.

In prezent, pe rolul instantelor exista circa 35.000 de dosare de insolventa, iar perioada medie de inchidere a acestor proceduri este de 9 luni, in peste 70% din cazuri.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri