Guvernul mai cheltuie 37 mil. euro cu inchiderea minelor

Guvernul va plati in acest an, integral din buget, un ajutor de stat in cuantum de 163 milioane lei (36,8 milioane euro) pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive din Valea Jiului, ajutor folosit la acoperirea pierderilor aferente productiei curente si a costurilor exceptionale.

Astfel, pentru huila energetica livrata de unitatile intrate in proces de inchidere definitiva, va fi acordat un ajutor de stat in suma de peste 131 milioane lei, destinat acoperirii pierderilor aferente productiei curente, iar pentru unitatile intrate in proces de inchidere definitiva va fi acordat, in acest an, un ajutor de stat de 31,9 milioane lei pentru suportarea costurilor exceptionale, care nu sunt legate de productia curenta, releva un proiect de hotarare de guvern, scrie Mediafax.

"Ministerul Economiei monitorizeaza nivelul de acordare al ajutorului de stat, astfel incat pretul carbunelui livrat de unitatile producatoare de carbune care beneficiaza de ajutor sa nu fie mai mic decat preturile carbunelui de o calitate similara provenit din terte tari", se arata in document.

In urma cu doi ani, Comisia Europeana a aprobat acordarea unui ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 milioane euro) pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din unitatile Petrila, Uricani si Paroseni ale Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani.

Planul de inchidere realizat de CNH Petrosani pentru aceste unitati include disponibilizarea a 3.300 de angajati pana in anul 2018.
Pentru 2011 a foat acordat un ajutor de stat de 127 milioane lei, iar pentru 2012, de 213 milioane lei.

Guvernul si Fondul Monetar International au convenit ca active ale exploatarilor miniere Petrila, Paroseni si Uricani, apartinand CNH si considerate neviabile, sa fie transferate la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin executare silita, in contul datoriilor bugetare ale companiei. Activele preluate de ANAF vor fi transferate la Ministerul Economiei si inchise, pana in anul 2018, prin intermediul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri