Clujana a fost infiintata in anul 1911, fiind, la origini, Fabrica de Piele "Fratii Renner & Co", ale carei produse erau recunoscute prin calitatea executiei. Dupa primul razboi mondial, a devenit societate pe actiuni, fiind nationalizata de regimul comunist in anul 1948.

Clujana avea, in perioada comunista, cel mai mare numar de angajati dintre fabricile din Cluj-Napoca - peste 11.000 - si producea incaltaminte pentru piata interna si pentru export. Era un adevarat combinat, nu doar o simpla fabrica, unde se faceau pantofi de la A la Z, cu sectii de tabacarie, unde se tabaceau pieile aduse, sectii de cauciuc, unde se faceau talpile si cu ateliere de mase plastice, unde se faceau tocuri si calapoade.

Activitatea Clujana s-a redus treptat dupa 1990, cand au scazut comenzile si s-a ajuns la disponibilizari colective - intai in 1998, urmate de un al doilea val, un an mai tarziu. Declinul a culminat cu inchiderea operationala a fabricii, in anul 1999.

Citeste si:

Acum, la Clujana lucreaza 360 de angajati, iar activitatea consta in producerea de incaltaminte pentru cele doua magazine pe care fabrica le mai are, restul fiind produs in sistem lohn, pentru doua firme - una din Cluj-Napoca si una din Reghin, care au comenzi din strainatate.

Daniel Mihis, presedinte al Consiliului de Administratie al Clujana, sustine ca, pentru a renaste, fabrica ar avea nevoie de o infuzie de capital de aproximativ 250.000 de euro, dar si sa isi achite datoria la bugetul de stat, in valoare de circa un milion de euro.

In ultimii ani, poate cea mai "vizibila" aparitie a numelui Clujana a fost legata de o propunere a fostului presedinte al Consiliului Judetean Cluj Alin Tise. Avand in vedere ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial Clujana a produs bocanci militari si harnasamente pentru armata, in 2009 Tise a propus Ministerului Apararii si Ministerului Administratiei si Internelor incheierea unor contracte pentru dotarea soldatilor si jandarmilor cu bocanci militari produsi de Clujana, dar proiectul nu a fost finalizat.