Sütas, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata lactatelor din Turcia, a achizitionat fosta fabrica a Tnuva si intentioneaza sa angajeze anul acesta 300 de persoane, echipa urmand sa se extinda pana la 500 de oameni odata cu finalizarea investitiilor.

Aceasta este cea de-a doua investitie realizata de producatorul turc in afara tarii de origine, dupa ce anul trecut a achizitionat procesatorul de lapte Swedmilk din Macedonia, aflat in faliment.

Potrivit reprezentantilor Five - Advisory Group, companie care a asistat Sütas in tranzactie, pe lista scurta a tarilor avute in vedere pentru aceasta investitie a fost si Bulgaria. Analiza cu privire la intrarea pe piata din Romania a durat cel putin 6-9 luni, conform datelor Five – Advisory Group.

Fabrica din Popesti-Leordeni va avea in prima faza o capacitate de productie de 500 de tone pe zi.

Compania vrea sa realizeze in Romania un model de business integrat pornind de la investitii in ferme de vaci, fabrici de nutreturi pana la producerea de energie verede din dejectii animaliere.

Citeste si:

“In primul rand aceasta investitie este <<de bine>>. Creaza noi locuri de munca pentru industia lactatelor si industriile tangentiale. Creste cererea de lapte materie prima, deci fermierii au un procesator in plus unde sa-si valorifice productia. Creste diversitatea si competintia la raft, deci este bine pentru consumatori. Este un semnal bun pentru investitorii straini care sunt in <<asteptare>>”, spune Dorin Cojocaru, directorul executiv al patronatului procesatorilor de lactate APRIL.

Producatorul de lactate Tnuva Romania, parte a grupului israelian Tnuva, a cerut in instanta, la inceputul anului trecut, declansarea procedurii de insolventa. Tnuva Romania a intrat pe piata romaneasca in anul 2005 cu o investitie de peste 50 mil. euro intr-o unitate de productie in Popesti-Leordeni si o ferma in Adunatii Copaceni.

La mijlocul anului trecut, fabrica Tnuva a fost scoasa la licitatie pentru 16,4 mil.euro, nici jumatate din investitie.

Sütas intra pe o piata a lactatelor estimata la circa 1 mld. euro, impartita de jucatori precum Danone, Friesland Campina, Albalact si Lactag.

Potrivit lui Dorin Cojocaru, anul acesta a debutat cu vanzari sub valoarea lui 2012, evolutie agravata de scandalul laptelui cu aflatoxina care a generat in luna martie un declin de pana la 45%.