Compania ceha de energie CEZ se va concentra pe extinderea in Polonia, ca urmare a discutiilor din Romania privind reducerea subventiilor acordate producatorilor de energie din surse regenerabile, transmite Bloomberg.
"Continuarea extinderii in Romania era inca in faza ipotetica, iar acum am decis sa ne concentram pe piata poloneza", a declarat pentru Bloomberg Ladislav Kriz, purtatorul de cuvant al companiei cehe, informeaza Mediafax.

ANRE propune Guvernului ca numarul de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila care vor intra pe piata incepand din anul 2014 sa fie redus, in unele cazuri pana la jumatate.

Astfel, centralele solare ar urmaa sa primeasca doar trei certificate verzi, fata de sase in prezent, turbinele eoliene noi ar ramane cu 1,5 certificate, de la 2, in timp ce pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3 certificate. In cazul microhidrocentralelor, unitati cu putere instalata de pana la 10 MW, ANRE considera ca ar fi oportuna scaderea numarului de certificate verzi de la 3 la 2,3.

Pe de alta parte, Ministerul Economiei intentioneaza sa suspende, in perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, acordarea unor certificate pentru companiile care produc deja energie alternativa. Centralele eoliene ar urma sa primeasca un certificat verde, microhidrocentralele noi vor incasa doua certificate, iar unitatile fotovoltaice vor avea dreptul la patru certificate.

Potrivit unui director din ANRE, cele doua masuri, propuse de Autoritate, respectiv de Ministerul Economiei, nu se vor cumula.

Legislatia actuala prevede acordarea a sase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsa in centrale fotovoltaice, a doua certificate pentru energia produsa de turbine eoliene noi si a trei certificate pentru energia hidro.

Actiunile CEZ au scazut cu 0,8% vineri la Praga, la 563 coroane. Daca declinul se va mentine pana la finalul sedintei de vineri, actiunile companiei ar inchide la cel mai redus nivel din august 2005.

CEZ a anuntat in octombrie ca discuta preluarea unor proiecte in Romania. Compania detine deja un parc eolian de 600 MW in Dobrogea, investitie de 1,1 miliarde de euro, si anuntase anterior ca intentioneaza sa construiasca unitati de 1.000 MW in Romania pana in 2016, tinta redusa in februarie la 300 MW din cauza incertitudinilor legate de sprijinul oferit in viitor de stat si necesitatii de a finanta operatiunile din Cehia.

Totodata, CEZ a cumparat la sfarsitul anului 2010, de la compania TMK Hydroenergy Power, detinuta de grupul rus TMK, patru microhidrocentrale in zona Caras-Severin, pentru care a platit 19,8 milioane de euro.

Grupul ceh are planificata constructia de centrale eoliene de 760 MW in Polonia.

Polonia, care obtine 90% din necesarul de energie in centrale pe carbune, are de asemenea implementat un sistem de certificate verzi. Un proiect de lege privind sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila este in dezbatere la Varsovia.

Capacitatea de productie de energie eoliana in Romania este de peste 2.100 MW, mai mult decat puterea instalata la cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda (aproximativ 1.400 MW). Unitatile de productie de energie solara au o capacitate de 85 MW.

Romania se alatura astfel guvernelor din Spania, Franta, Italia si Marea Britanie, puternic indatorate, care au redus sprijinul acordat energiei regenerabile pentru a evita supracompensarea companiilor si pentru a tempera cresterea pretului energiei pentru populatie si companii.
"Masurile vor avea cu siguranta un impact pe piata si, probabil, vor desparti copiii de barbati, investitorii seriosi de speculatori. Insa chiar si cei mai incercati marinari pot face rau de mare pe vreme agitata", comenteaza pentru Bloomberg Nicolai Canetty, director al diviziei pentru Romania la Gigawatt Global, dezvoltator de proiecte de energie regenerabila.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri