Spre comparatie, un consumator german trebuie sa munceasca doar 3,7 minute pentru a-si putea permite o bere.

Romanii sunt printre primii in Europa in ceea ce priveste consumul de bere per capita. Astfel, Romania se afla anul trecut pe locul 6 in Europa cu un consum mediu de 90 de litri de bere pe cap de locuitor, dupa tari precum Germania, Cehia sau Austria, unde consumul de bere a depasit 100 de litri per capita.

Cea mai multa bere consumata anul trecut a fost ambalata in PET (52,5% din total vanzari), urmata de sticla (28,2%), cutie (15,8%) si halba (0,2%).

Aproximativ 98% din berea consumata de romani este produsa local.

Importurile au atins anul trecut 430.000 de hectolitri, reprezentand aproximativ 2% din volumul de bere consumat, in timp ce exporturile au atins un nivel istoric – 230.000 hectolotri sau 1,3% din productia locala de bere. Romania se situeaza pe locul trei in topul tarilor europene cu cel mai mic nivel al importurilor de bere, alaturi de tari precum Turcia si Polonia.

Potrivit Asociatiei Berarii Romaniei, 4,5% din berea consumata in Europa este produsa in Romania.

Piata locala a berii a crescut anul trecut cu 7%, la 18,2 milioane de hectolitri, in timp ce volumul de vanzari inregistrat de membrii Asociatiei s-a situat la 16,6 mil. hectolitri, reprezentand un avans de 6,5%.

“Suntem rezervati in ceea ce priveste evolutia din acest an. Factorii care au influentat cresterea de anul trecut au depins de conjunctura si de aceea consideram ca este inca prematur sa vorbim de un trend pozitiv pe termen lung. Romanii nu au avut mai multi bani in buzunar decat anii trecuti, ca sa ii incurajeze spre o crestere a consumului. 2013 a debutat cu o presiune fiscala sporita pe piata berii prin cresterea accizei”, a spus Andrew Highcock, presedinte Asociatia Berarii Romaniei si presedinte al Ursus Breweries.

Acciza la bere a crescut cu 10% in euro de la inceputul acestui an, de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato. Noul nivel de acciza plaseaza astfel Romania deasupra nivelului de taxare din Germania (unde nivelul accizei a ramas neschimbat de 15 ani), Spania sau Bulgaria.

Din Asociatia Berarii Romaniei fac parte cinci dintre cei mai mari producatori de bere – Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, Ursus Breweries si United Romanian Breweries Bereprod - si mini-beraria Clinica de Bere.