Aceste niveluri vehiculate ar afecta puternic industria fotovoltaica si intreaga economie a UE.

Un studiu realizat de Prognos, un institut de cercetare independent, concluzioneaza ca taxe anti-dumping de 60% ar prejudicia economia europeana cu pana la 242.000 de locuri de munca si 27 de miliarde de euro in urmatorii trei ani.

In timpul unei audieri organizata de Comisia Europeana in data de 5 aprilie a.c., sustinatorii AFASE au aratat foarte clar ca evolutiile curente ale pietei nu lasa loc pentru cresteri de preturi iar taxe anti-dumping de numai 15% vor distruge 85% din cererea de pe piata fotovoltaica.

“Afacerile din industria energiei solare sunt foarte sensibile in ceea ce priveste pretul. Companiile trebuie sa faca fata deja scaderii tarifelor fixe. Daca preturile sunt artificial marite de tarife punitive, piata energiei solare europene va cunoaste un declin cu consecinte dezastruoase asupra locurilor de munca”, afirma Wouter Vermeersch, CEO al companiei belgiene Cleantec Trade.

Comisia Europeana ar trebui sa inteleaga ca valoarea adaugata se afla atat in zona de upstream, cat si de downstream, nu doar in productia propriu-zisa de panouri solare.

Impunerea de taxe provizorii importurilor de panouri solare din China ar fi impotriva interesului Uniunii si in contradictie clara cu obiectivul UE de a construi o economie verde cu o valoare adaugata mare.

Peste 450 de companii ce sustin AFASE asteapta o solutie care sa evite cresterile de preturi, luand in calcul interesele actorilor din upstream-ul si downstream-ul industriei solare europene. Mai mult, daca o solutie negociata poate fi gasita, nu ar trebui sa fie impuse taxe anti-dumping provizorii, intrucat acestea vor stopa majoritatea proiectelor fotovoltaice din Uniunea Europeana si vor cauza prejudicii severe, pe care nicio negociere ulterioara impunerii taxelor nu le va putea remedia.

AFASE solicita Comisiei Europene sa ia in calcul interesele lantului valoric fotovoltaic din UE care se afla pe punctul de a pierde foarte multe locuri de munca si valoare adaugata in detrimentul economiei europene.

In investigatia anti-dumping, termenul limita la care taxele ar urma sa intre in vigoare este de 6 iunie 2013. Statele membre vor lua decizia finala privind impunerea definitiva, sau nu, a taxelor in luna decembrie a acestui an.

Aliance For Affordable Solar Energy (AFASE) este o coalitie de peste 450 de companii din industria fotovoltaica europeana, reprezentand mai mult de 41 000 de locuri de munca din UE, care utilizeaza instrumente de comunicare si advocacy colective pentru a adresa riscul protectionismului si promoveaza beneficiile liberului schimb pentru produsele energiei solare.