GDF Suez intra in Nabucco: francezii cumpara 9% din proiect de la OMV

Grupul francez de utilitati GDF Suez a preluat de la compania austriaca OMV un pachet de 9% din actiunile Nabucco Gas Pipeline International, compania de proiect a proiectului pentru gazoductul Nabucco, anunta Mediafax.

GDF Suez a preluat pachetul de actiuni pentru o suma neprecizata, devenind cel de-al saselea partener in proiectul Nabucco, potrivit unui comunicat transmis marti de OMV.

"Intrarea GDF Suez in proiectul Nabucco West reprezinta un progres semnificativ. Demonstreaza ca suntem pe calea cea buna pentru a furniza Europei mai multe gaze naturale si pentru a asigura noi surse de gaze pentru viitor", a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.

In urma tranzactiei, actionarii Nabucco sunt: Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), BOTAS (Turcia), MOL (Ungaria), GDF Suez (Franta) si OMV (Austria).

OMV a preluat in martie participatia de 16,67% a grupului german RWE la Nabucco, dupa ce aceasta companie a decis sa se retraga din proiect. Anterior, OMV detinea 16,67% din actiunile consortiului.

Proiectul Nabucco West vizeaza alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-un gazoduct care ar urma sa transporte gaze din Turcia pana in Austria, prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Initial, gazoductul avea sa traverseze si teritoriul Turciei, avand o lungime de 3.900 kilometri si un cost estimat la 7,9 miliarde euro. Proiectul a fost revizuit anul trecut si redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusa la 1.315 kilometri, cu tranzit prin Bulgaria, Romania si Ungaria.
Costul proiectului revizuit nu a fost precizat.

Uniunea Europeana incearca sa reduca dependenta statelor membre de gazele natuarle importate din Rusia.
Principala sursa de alimentare cu gaze a Nabucco ar urma sa fie exploatarea Shah Deniz II din Azerbaijan, insa nu a fost luata inca o decizie politica in acest sens.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri