15 Martie 2005

Porumbul, uleiul si animalele vii merg bine la export

Deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare a fost, in prima luna a acestui an, de 79,1 milioane de euro, cu 24% mai putin fata de ianuarie anul trecut, pe fondul majorarii exporturilor si reducerii importurilor, potrivit Ministerului Agriculturii.
In perioada amintita, livrarile de produse agroalimentare la extern s-au ridicat la 34,2 milioane de euro, fiind mai mari cu 40,2% comparativ cu aceeasi perioada din 2004.

Produsele cele mai solicitate pe piata externa au fost porumbul, uleiul de floarea-soarelui si animalele vii. In acelasi timp, importurile au totalizat 113,3 milioane de euro, nivel cu 12% mai mic fata de anul trecut. Printre produsele importate se numara tutunul si tigarile, carnea de porc, citricele si zaharul.
Anul trecut, Romania a inregistrat un deficit de 1,06 miliarde de euro in comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu 0,6% comparativ cu 2003. Exporturile au insumat 587,4 milioane de euro, in timp ce importurile au atins 1,6 miliarde de euro.
Uniunea Europeana a fost principalul partener al Romaniei, cu o pondere valorica de 51% in totalul exporturilor si de 56% la importuri.



Citeste si