Nu trebuie sa fii Sherlock sa-i prinzi: falsii inspectori ANPC fac razii in Bucuresti. Cum actioneaza si unde gresesc? [VIDEO]

Sunt imbracati bine, la costume, si au un aer de o deosebita importanta. Au priviri de profesori severi si cara dupa ei dosare, in genti uzate de atata munca. Foarte seriosi, iti flutura prin fata legitimatiile si apoi incep sa cerceteze, vadit nemultumiti de neregulile gasite inca din start. Incepi sa dai din colt in colt.

Neregulile se aduna stiva si, mai mult sau mai putin subtil, agentii ANPC incep sa ceara “niste bani”, pentru a trece cu vederea.

Si de aici, lucrurile se bifurca. In functie de patroni, unii cedeaza si, in dulcele stil clasic al romanului invatat cu “a merge cu nasul pana la Busteni”, ofera o anumita suma de bani sau, de partea cealalta, cei mai incisivi incep chestionarea asa-zisilor agenti ANPC.

“Mai aratati-mi legitimatiile. Aveti trimitere de la sediu? Nu cred ca asta este procedura, haideti sa sunam la ANPC, sa verificam!”.

Moment in care, in acest al doilea caz, falsii agenti ai Agentiei Nationale de Protectie a Consumatorului dau inapoi, incep sa rada, sa ameninte si, intr-un final, daca vad ca inselatoria nu merge, dau bir cu fugitii.

La propriu.

De-a lungul anilor au existat sute daca nu mii de cazuri de falsi agenti ANPC care vor, profitand de ignoranta si teama instinctiva a patronilor, sa castige bani ilegal prin primire de mita.

Primirea de mita este sanctionata in Codul Penal cu inchisoare intre 3 si 15 ani (art. 254), in timp ce falsul privind identitatea se sanctioneaza cu 3 luni – 3 ani (art. 293).

“De-a lungul anilor au exista cazuri in care diversi oameni pretindeau ca sunt inspectori/comisari ANPC. Au exista peste 100 astfel de cazuri. ANPC a primit sesizari de la operatorii economici in legatura cu „maniera” de operare, s-au facut verificari daca acei oameni sunt angajati ANPC si s-au trimis sesizarile la Politie. Ultimul caz de acest fel a fost in aceasta saptamana cand Politia a retinut 13 suspecti”, subliniaza oficiali ai ANPC.

Aceste 100 de cazuri sunt insa doar cele care au fost aduse la cunostinta ANPC de catre “firmele victime”, existand insa, fara indoiala, mult mai multe care nu au contactat, ulterior, ANPC sau, pur si simplu, nu stiu ca au fost inselati.

Unul dintre proprietarii care a reusit sa isi dea seama ca este pe cale sa fie inselat de trei falsi comisari ANPC este Lucian Strugaru, proprietar al unui salon din Bucuresti, sectorul 6. El a scris Autoritatii urmatoarele:

In data de 27 mai, trei persoane de la Asociatia de Protectie a Consumatorului au venit in "control" si au inceput sa ne ameninte cu amenzi peste amenzi deoarece li se parea totul in neregula. Cand i-am rugat sa scrie in registrul firmei, au gasit un motiv, ca nu aveam stampila in firma deoarece era la contabila, si nu au completat nimic, din cate vad nici nu aveau dreptul. Dupa atatea amenintari cu amenzi aveam niste semne de intrebare si le-am cerut legitimatiile sa le iau numele si sa sun la info ANPC, dar nu au vrut sa mi le dea si au continuat - ca oricum cat de mult ne vom da silinta sa fie totul in regula tot vor gasi ei ceva sa nu le convina. Erau prea tineri ca sa fie inspectori asa ca dupa ce au fugit pe poarta pentru ca si-au dat seama ca vreau sa sun la ANPC, am cautat sa ma conving ca cei din asociatie nu au dreptul la control.

Nu am datele lor deoarece au fluturat si au luat legitimatiile, ordinul de deplasare l-au indoit si nu au vrut sa il lase si au spus ca ei nu completeaza nimic, se asteptau sa primeasca ceva dupa toate amenintarile pe care le invocau, dar nu le-a mers. Si stiu ca de la ultimul control pana la urmatorul limita legala este de 3 sau 6 luni daca nu sunt plangeri, si cand le-am zis au ras si au spus ca ei vin cand vor.

Camerele de supraveghere ale salonului i-au surprins pe cei trei falsi “oficiali” ai ANPC si modalitatea in care actioneaza.

Cum ii depistezi

Reprezentantii ANPC subliniaza ca, pe langa verificarile prin legitimare, prezentarea ordinului de deplasare in ceea ce priveste controlul, comisarul ANPC va cere Registrul Unic de Control si va lasa, daca sunt nereguli, o invitatie, un proces verbal de constatare, contraventie sau prelevare. Amenzile care sunt aplicate de comisariii ANPC nu sunt platibile pe loc, ci doar prin Trezorerie.

In urma cu mai putin de o saptamana, in sectorul unu al Capitalei, doi alti falsi reprezentanti ai ANPC „au luat la rand” toate magazinele si restaurantele de pe o strada situata la doar cateva minute de sectia de Politie. In aceasta situatie, proprietarii au ramas cu buza umflata.

„Au intrat la noi in magazin, erau doi barbati destul de bine imbracati, au aratat scurt legitimatii ponosite ale ANPC – dar care puteau fi usor falsificate – si s-au aratat foarte nemultumiti de ce au vazut. Ne-au spus ca la asemenea nereguli, nu-i de bine! Practic, ne-au fortat mana, a trebuit sa le dam niste bani pentru a ne lasa in pace. Ulterior, am aflat ca erau de fapt falsi reprezentanti ai ANPC”, povesteste directoarea de marketing al unui magazin situat aproape de Piata Romana.

Povestea s-a repetat si in cazul unui restaurant din zona. Dintr-o teama instinctiva insa, proprietarii acelor localuri nu au depus plangere.

Falsi comisari ANPC au fost reperati de-a lungul anilor atat pe litoral, in perioada verii, cat si in alte judete din tara.

De cealalta parte insa, lucrurile se pare ca nu stau „ca la carte” nici in cazul functionarilor cu drepturi depline ai ANPC.

Proprietarul unei spalatorii auto de la marginea Bucurestiului, care a dorit sa isi mentina indentitatea anonima, povesteste:

„A venit intr-o zi un inspector ANPC la noi, cu acte in regula. Nu a gasit nicio neregula dar, cu toate acestea, mi-a explicat, aproape cu parere de rau, ca nu are cum sa nu scrie, totusi, ceva, fie si inventat. Ca nu se poate intoarce la superiorul sau si sa-i spuna ca nu a gasit nimic. Asa ca a trecut totusi ceva minor acolo si, apoi, a primit si o suma de bani”.

Similar, nici proprietarul spalatoriei auto nu a depus plangere la politie.

Este de mentionat faptul ca nu doar primirea de mita se sanctioneaza, ci si darea de mita. Astfel, conform Art. 255 din Codul Penal, promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, in modurile si scopurile aratate in art. 254, se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Fapta prevazuta in alineatul precedent nu constituie infractiune atunci cand mituitorul a fost constrans prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.Mituitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai inainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infractiune.

Imagine principala - serialul TV Sherlock

Tu ai fost vreodata victima inselatoriei falsilor agenti ANPC? Ce ar trebui facut pentru stoparea acestor incalcari ale legii? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Grupul AutoCar, a opta companie care cere falimentul Euroins
Setari Cookie-uri