Neregulile se aduna stiva si, mai mult sau mai putin subtil, agentii ANPC incep sa ceara “niste bani”, pentru a trece cu vederea.

Si de aici, lucrurile se bifurca. In functie de patroni, unii cedeaza si, in dulcele stil clasic al romanului invatat cu “a merge cu nasul pana la Busteni”, ofera o anumita suma de bani sau, de partea cealalta, cei mai incisivi incep chestionarea asa-zisilor agenti ANPC.

“Mai aratati-mi legitimatiile. Aveti trimitere de la sediu? Nu cred ca asta este procedura, haideti sa sunam la ANPC, sa verificam!”.

Moment in care, in acest al doilea caz, falsii agenti ai Agentiei Nationale de Protectie a Consumatorului dau inapoi, incep sa rada, sa ameninte si, intr-un final, daca vad ca inselatoria nu merge, dau bir cu fugitii.

La propriu.

De-a lungul anilor au existat sute daca nu mii de cazuri de falsi agenti ANPC care vor, profitand de ignoranta si teama instinctiva a patronilor, sa castige bani ilegal prin primire de mita.

Primirea de mita este sanctionata in Codul Penal cu inchisoare intre 3 si 15 ani (art. 254), in timp ce falsul privind identitatea se sanctioneaza cu 3 luni – 3 ani (art. 293).