“Arabii au titei, noi avem teren arabil fertil. Nu este chiar titei, dar are un potential mare, exista mult know how in Romania, tinerii sunt foarte interesati de aceasta zona. Mai bine faci ceva care are durabilitate si care va da un avantaj Romaniei, asta inseamna agricultura”, a declarat pentru wall-street.ro Robert Rekkers, unul dintre cei mai cunoscuti bancheri din Romania si directorul general al Agricover Credit IFN.

In opinia sa, zonele cu cel mai mare potential agricol din Romania sunt Ialomita, Calarasi Giurgiu, Banat si Teleorman. “Si zonele mai sarace sunt interesante, acolo este aur”, completeaza Rekkers.

Printre problemele cu care se confrunta fermierii romani subliniate de oficialul Agricover se numara accesul dificil la terenuri, preturile in crestere, sistemul de irigatii, accesul la finantare.

Pentru acest an Rekkers se asteapta la o crestere de 15% a preturilor terenurilor.

“Peste tot in Europa lumea se plange de accesul la finantare. Daca vrei sa cumperi teren arabil trebuie sa ai posibilitate de finantare. Spre deosebire de banci noi avem multe informatii despre clienti, reactionam mai repede. Un credit poate fi obtinut la noi in 7 zile, pe cand la banca dureaza luni de zile. Bancherii urbani nu vorbesc limba fermierului rural”, afirma Robert Rekkers.

Agricover Credit IFN finanteaza peste 800 de firme din agricultura, care detin impreuna o suprafata cultivabila de teren de 500.000 de hectare. In prezent, in Romania exista 5 milioane de hectare teren arabil.

Pentru acest an compania detine 100 de milioane de euro pentru acordarea de linii de finantare fermierilor romani si estimeaza o crestere de 33% a plasamentelor. In primele 5 luni Agricover Credit IFN a acordat credite in sectorul agricol in valoare de 60 mil. euro (270 mil. lei).

Potrivit lui Rekkers, valoarea medie a unui credit este de 100.000 de euro.

“Nu ne este frica sa dam bani. Putem avea imprumuturi mai mari sau mai mici de 100.000 euro. Ne uitam de regula la fermierii care lucreaza 100 de hectare de teren. Analizam foarte bine ce teren are, cum este productia, ce produce, ce randament, ce costuri de infiintare a culturii are, daca mai are credite sau nu. Au existat cazuri in care am refuzat sa acordam finantare, insa 80% din creditele analizate au fost aprobate”, explica oficialul Agricover Credit IFN.

Intrebat cum va arata agricultura romaneasca in urmatorii 5 ani, Rekkers a afirmat ca vom vorbi despre un sector “mai previzibil, mai bancabil, cu jucatori mai mari care detin o suprafata mai mare de teren”.

“Vom vorbi de mai putin teren nelucrat, o agricultura mai verde. Pariez in continuare pe culturile mari, sunt cele mai atractive, dar vad si investitii in zootehnie sau culturi special”, mai spune Robert Rekkers.