Robert Rekkers, cel care a condus timp de peste noua ani Banca Transilvania si care a intrat in zona agribusiness-ului prin Agricover, sustine ca potentialul Romaniei sta in terenurile arabile fertile pe care le aseamana cu “titeiul arabilor”.
“Arabii au titei, noi avem teren arabil fertil. Nu este chiar titei, dar are un potential mare, exista mult know how in Romania, tinerii sunt foarte interesati de aceasta zona. Mai bine faci ceva care are durabilitate si care va da un avantaj Romaniei, asta inseamna agricultura”, a declarat pentru wall-street.ro Robert Rekkers, unul dintre cei mai cunoscuti bancheri din Romania si directorul general al Agricover Credit IFN.

In opinia sa, zonele cu cel mai mare potential agricol din Romania sunt Ialomita, Calarasi Giurgiu, Banat si Teleorman. “Si zonele mai sarace sunt interesante, acolo este aur”, completeaza Rekkers.

Printre problemele cu care se confrunta fermierii romani subliniate de oficialul Agricover se numara accesul dificil la terenuri, preturile in crestere, sistemul de irigatii, accesul la finantare.

Pentru acest an Rekkers se asteapta la o crestere de 15% a preturilor terenurilor.

“Peste tot in Europa lumea se plange de accesul la finantare. Daca vrei sa cumperi teren arabil trebuie sa ai posibilitate de finantare. Spre deosebire de banci noi avem multe informatii despre clienti, reactionam mai repede. Un credit poate fi obtinut la noi in 7 zile, pe cand la banca dureaza luni de zile. Bancherii urbani nu vorbesc limba fermierului rural”, afirma Robert Rekkers.

Agricover Credit IFN finanteaza peste 800 de firme din agricultura, care detin impreuna o suprafata cultivabila de teren de 500.000 de hectare. In prezent, in Romania exista 5 milioane de hectare teren arabil.

Pentru acest an compania detine 100 de milioane de euro pentru acordarea de linii de finantare fermierilor romani si estimeaza o crestere de 33% a plasamentelor. In primele 5 luni Agricover Credit IFN a acordat credite in sectorul agricol in valoare de 60 mil. euro (270 mil. lei).

Potrivit lui Rekkers, valoarea medie a unui credit este de 100.000 de euro.

“Nu ne este frica sa dam bani. Putem avea imprumuturi mai mari sau mai mici de 100.000 euro. Ne uitam de regula la fermierii care lucreaza 100 de hectare de teren. Analizam foarte bine ce teren are, cum este productia, ce produce, ce randament, ce costuri de infiintare a culturii are, daca mai are credite sau nu. Au existat cazuri in care am refuzat sa acordam finantare, insa 80% din creditele analizate au fost aprobate”, explica oficialul Agricover Credit IFN.

Intrebat cum va arata agricultura romaneasca in urmatorii 5 ani, Rekkers a afirmat ca vom vorbi despre un sector “mai previzibil, mai bancabil, cu jucatori mai mari care detin o suprafata mai mare de teren”.

“Vom vorbi de mai putin teren nelucrat, o agricultura mai verde. Pariez in continuare pe culturile mari, sunt cele mai atractive, dar vad si investitii in zootehnie sau culturi special”, mai spune Robert Rekkers.

Recent, Agricover Credit IFN a obtinut o linie de creditare din partea Black Sea Trade and Development Bank, in valoare de 15 mil. euro, suma care va fi folosita pentru sustinerea activitatii de creditare.

“Agribusiness-ul este un sector important, generator de slujbe si venituri. Agricultura reprezinta 6% din PIB-ul Romaniei, acesta este motivul pentru care am investit in acest domeniu”, a spus Mustafa Boran, vicepresedinte Black Sea Trade and Development Bank.

Institutia a acordat anul trecut finantari in valoare de 225 mil. euro, producatorul grec de lactate Olympus beneficiind de o linie de finantare in valoare de 30 mil. euro.

Pentru acest an 30% dintr-un portofoliu de 800 mil. euro este alocat Romaniei, potrivit lui Boran. Printre domeniile de interes se numara infrastructura, energia, manufactura.

“Suntem in discutii cu 10 companii din Romania, dintre care patru sunt active in energie, 2-3 in manufactura si 2 sunt institutii financiare. Vom finaliza anul acesta un contract in zona leasingului”, a declarat pentru wall-street.ro Mustafa Boran.

Prima linie de credit acordata de BSTDB in Romania a fost in cazul Unicredit Leasing, care a obtinut in 2002 finantare in valoare de 5 mil. euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri