APMGR: Sunt arierate de 4,5 mld. lei in industria de profil

Statul ar trebui sa verifice daca angajarea de noi cheltuieli, prin actualizarea listei de medicamente compensate, este sustenabila, arierate de 4,5 miliarde lei nefiind inca achitate catre producatorii si distribuitorii de profil, potrivit Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR).

"Ultima oara cand s-a intamplat actualizarea listei de medicamente compensate, in 2008, cheltuielile au explodat si au adus arierate de 4,5 miliarde lei, din care nu s-a acoperit nimic, desi legea bugetului de stat prevede 3 miliarde lei pentru acoperirea lor. (...) Este sustenabila angajarea la cheltuieli in plus, in conditiile in care nu exista nicio viziune asupra modului in care pot fi platite cheltuielile anterioare?", a declarat joi, la conferinta "Mediafax Talks about Health Reform", Laurentiu Mihai, directorul executiv al APMGR, relateaza Mediafax.

Potrivit Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), primele medicamente noi vor intra pe lista de compensate din 1 august, dupa ce in ultimii ani nu a mai fost facuta nicio actualizare a acesteia, toate moleculele urmand sa fie supuse unui proces de evaluare. Datele Cegedim, citate de ARPIM, arata ca noile medicamente incluse in lista vor avea vanzari de 100 de milioane lei in primul an si de pana la 400 de milioane lei in anul urmator.

Asociatiile de producatori si distribuitori de medicamente au semnat protocoale cu Ministerul Sanatatii si pentru reducerea treptata a termenelor de plata, pana la 60 de zile, asa cum prevede o directiva europeana, la finele anului 2014. Pentru acest an termenele ar urma sa scada de la 300 la 150 de zile.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri