Dan Rosu, directorul de dezvoltare Total Post, spune intr-un interviu acordat wall-street.ro ca liberalizarea pietei serviciilor postale va determina mai multe companii sa intre pe acest segment in urmatorii ani. Total Post se asteapta anul acesta sa creasca volumele de scrisori de la 43 milioane in 2012 la 55 milioane livrari.
Wall-Street.ro: Ce efecte va avea liberalizarea pietei? Cum o vedeti peste cativa ani?
Dan Rosu:
Incetarea monopolului Postei Romane asupra trimiterilor de mica valoare a fost un pas asteptat de multi investitori. Vorbim despre o piata de aproximativ 450 milioane de trimiteri postale in 2012, o piata despre care noi credem ca, desi, exista o tendinta evidenta de migrare a traficului traditional de scrisori catre traficul electronic, volumele actuale se vor mentine sau chiar vor creste si in urmatorii ani pe fondul dezvoltarii unor piete noi si introducerii de noi reglementari (de ex. reforma in sistemul de sanatate care va duce la dezvoltarea sistemului de asigurari medicale). In acelasi timp, trebuie sa tinem cont de faptul ca Romania este pe penultimul loc in Europa la traficul de scrisori pe cap de locuitor, cu volume de 10 ori mai mici decat media europeana.

Ne asteptam ca numarul companiilor nou intrate pe piata serviciilor postale sa creasca in urmatorii ani. Dupa aceasta faza, credem ca vom asista la o consolidare a 2-3 operatori importanti, incluzand aici si Posta Romana. Nu credem ca este posibila o crestere mai mare a operatorilor de servicii postale deoarece fragmentarea volumelor nu ar putea sustine infrastructura necesara unei astfel de retele de distributie.

Wall-Street.ro: Cum a fost piata de corespondenta in primele 6 luni, ati inregistrat o crestere?
Dan Rosu: Inceputul anului a fost unul foarte bun pentru noi. Am semnat doua contracte noi cu clienti din zona utilitatilor si telecom, care au dus la extinderea, in luna mai, a retelei de distributie in 31 de noi localitati si largirea echipei cu 180 de angajati. In acelasi timp, au generat o crestere a volumului anual de plicuri distribuit cu 17 milioane expedieri.

Wall-Street.ro: La ce va asteptati in urmatoarele 6 luni?
Dan Rosu:
Credem ca urmatoarele sase luni vor urma trendul ascendent de pana acum. Decizia de la 1 ianuarie 2013 referitoare la trimiterile de mica valoare va duce in continuare la cresterea numarului de licitatii de prestari servicii postale organizate de companiile private din Romania. Ne folosim de know-how-ul castigat pana acum, fiind singura companie privata care a operat pe aceasta piata la nivel national pana la sfarsitul anului trecut, ceilalti competitori avand activitati la nivel local sau regional, si ne pregatim intens pentru fiecare licitatie.

Wall-Street.ro: Ce cifra de afaceri a inregistrat compania anul trecut si care sunt estimarile pentru 2013?
Dan Rosu:
Total Post a furnizat in 2012 servicii postale cu o valoare de peste 35 milioane lei, reprezentand o triplare a cifrei de afaceri comparativ cu 2011 (11 milioane lei). Anul acesta ne asteptam la o crestere a cifrei de afaceri de peste 30%, ajungand undeva in jurul a 45 – 48 milioane lei si la o marja a profitului operational de 8-10%. Totodata, ne propunem ca in 2013 sa crestem si volumele de scrisori de la 43 milioane in 2012 la 55 milioane livrari.

Wall-Street.ro: Ce serviciu Total Post participa cel mai mult la cifra de afaceri?
Dan Rosu:
Total Post opereaza pe segmentul postei de scrisori, oferind serviciile aferente acestui sector: expedieri inregistrate si neinregistrate, servicii conexe traficului postal (tipar, servicii financiare). Serviciul cel mai accesat de catre clientii nostri este livrarea de scrisori cu sau fara confirmare de primire.

Wall-Street.ro: Aveti in plan investitii anul acesta?
Dan Rosu:
Pentru anul acesta ne-am propus sa continuam procesul de dezvoltare a retelei de distribuire, acesta fiind unul dintre cel mai importanti factori pentru business-urile din acest sector. In prezent aria de distribuire Total Post acopera intreaga tara la nivel de resedinte de judet, cinci dintre ele fiind acoperite integral, acest lucru insemnand ca fiecare localiate din judet este atinsa la un interval de minim patru zile. Alte 50 orase secundare sunt incluse in aria noastra. Cu toate ca dezvoltarea teritoriala depinde foarte mult de potentialii noi clienti, planul nostru este ca in 2013 sa dezvoltam inca, minim, 15 judete, urmand ca in 2014-2015 sa acoperim intreg teritoriul national. In acelasi timp, planuim sa ne consolidam activitatile operationale si sa investim in continuare in echipamente specifice acestei activitati, masini de sortare, masini de francat etc.

Wall-Street.ro: Cati angajati are compania in Romania? Veti mai face angajari?
Dan Rosu:
Compania a fost fondata la sfarsitul anului 2009 si, in mai putin de 3 ani, am reusit sa formam o echipa de peste 1.100 de angajati pentru activitatea curenta si 600 de colaboratori pentru proiectele punctuale, de anvergura. Din cei peste 1.100 de angajati 70% sunt postasi, 15% activeaza in zona operationala (sortare, operare oficii postale) si 15% in departamentele de suport si management. Cu siguranta vom mai face angajari, insa acestea depind foarte mult de viitoarele proiecte pe care le vom coordona.

Wall-Street.ro: A crescut numarul de clienti companii anul acesta? Care sunt cei mai mari clienti, in ce industrii activeaza?
Dan Rosu:
In 2012 numarul clientilor care folosesc reteaua Total Post a fost in crestere cu 60% fata de 2011, ajungand la peste 200 de companii. Domeniile din care provin acestia sunt, cu precadere, utilitatile, comunicatiile si institutiile financiare. Printre clientii Total Post se numara UPC, BCR, CEC Bank, UniCredit Tiriac Bank, Apa Nova Bucuresti sau NextGen Communications.

Anul acest am adagat in portofoliul nostru peste 60 de noi clienti, ce activeaza in zonele de utilitati, comunicatii, financiar.

Wall-Street.ro: Urmariti achizitii in Romania?
Dan Rosu:
Obiectivul major al urmatorilor ani este stabilizarea pozitiei Total Post ca principal furnizor privat pe piata serviciilor postale. Nu excludem posibilitatea unei achizitii, dar aceasta nu se afla pe lista noastra de prioritati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri