Volumul livrarilor de ciment a scazut cu 17,5% in prima jumatate a anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce categoria "alte efecte" a consemnat un plus de 2,5% , a anuntat, vineri, grupul francez, scrie Mediafax.
In trimestrul al doilea, volumul vanzarilor de ciment ale Lafarge in Romania a scazut cu 20%, din cauza cheltuielilor mai reduse cu infrastructura si a mediului operational competitiv, se arata in raportul financiar al producatorului francez de materiale de constructii.
Lafarge se asteapta in acest an ca evolutia pietei cimentului din Europa Centrala si de Est sa se situeze intre o contractie de 3% si stagnare, in timp ce pentru Romania estimeaza o scadere de 3-6%.
Vanzarile grupului in Europa Centrala si de Est vanzarile au scazut cu 13% in prima jumatate a anului, de la 561 milioane de euro la 488 milioane de euro.
Volumul vanzarilor de ciment a coborat cu 8%, de la 5,9 milioane de tone la 5,4 milioane de tone, iar cel de agregate cu 13%, de la 9,1 milioane de tone la 7,9 milioane de tone. Pe segmentul vanzarilor de beton, Lafarge a consemnat in regiune o scadere de 12%, de la 700.000 de metri cubi la 600.000 de metri cubi.
La nivel de grup, vanzarile din primul semestru au scazut cu 5%, de la 7,6 miliarde de euro la 7,25 miliarde de euro. Grupul a inregistrat un profit net de 84 milioane de euro in primele sase luni, fata de o pieredere de 21 milioane de euro in perioada similara a anului anterior.
Lafarge este prezent in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor. Pe piata locala principalii concurenti ai Lafarge sunt HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia).