Bauturile alcoolice se vor scumpi cu 25-40% daca vor creste accizele la alcool, dupa cum a anuntat luni ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, iar evaziunea fiscala va urca la 90%, de la 70-80% in prezent, a declarat pentru Mediafax presedintele patronatului GARANT, Romulus Dascalu.
Ministrul Finantelor a anuntat luni ca impactul negativ al reducerii TVA la paine la 9%, de la 1 septembrie, va fi compensat prin cresterea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux. Astfel, acciza la alcool va creste cu 33%, de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru.

"Daca se va aplica aceasta masura va creste evaziunea fiscala la 90%, de la 70-80% cat este acum. Nu se va rezolva nimic nici in sectorul painii, nici evaziunea si nici scaderile de pret, pentru diferenta de TVA se va duce in buzunarele producatorilor. Va fi un cutremur in acest domeniu (al alcoolului - n.r.), se va inchide tot, iar veniturile la buget vor scadea. In Romania mai sunt sub 10 fabrici de bauturi alcoolice, pentru ca an de an au fost inchise", a aratat Dascalu.

Potrivit acestuia, piata fiscalizata de alcool se ridica la 90-100 de milioane de sticle.

"Spre comparatie, in 2001-2002 piata era undeva la 300-350 milioane de sticle. Aceasta diferenta s-a dus in piata nefiscalizata", a afirmat Dascalu.

In ceea ce priveste preturile, el estimeaza ca acestea vor creste cu 25-30% in cazul bauturilor slab alcoolizate si cu 40% in cazul celor puternic alcoolizate. La inceputul anului, bauturile alcoolice s-au scumpit usor, ca urmare a cresterii ratei de schimb la care sunt calculate accizele.

Presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice - GARANT a precizat ca a cerut o intalnire cu ministrul Finantelor pentru a discuta efectele aplicarii acestei masuri.

GARANT numara 20 de membri: Alcoprod Service, Alexandrion Grup Romania, BDG Import, Brown-Forman Worldwide LLC Wilmington, Cristalex' 94, Diageo Balkans, Enzimes & Derivates, European Food, Marex, Pernod Ricard Romania, Prodal' 94, Prodalcom, Prodvinalco, SAB Radauti, Salix Scandic Distilleries, Sprit Impex, Trust L.F. Trade Focsani, Zarea si Alcorom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri