"Exista din pacate o diferenta considerabila intre situatia teoretica si cea concreta, reala a pietei farma si a producatorilor de medicamente. De exemplu, studiile sunt bazate pe un curs leu-euro sub nivelul celui real, in baza caruia opereaza piata. De asemenea, cresterile de piata se raporteaza teoretic la preturile din farmacii, dar aceste preturi includ marjele de distributie si reducerile pe care producatorii de medicamente generice si biosimilare sunt obligati sa le plateasca pentru a-si vedea produsele comercializate", a declarant Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

El a aratat ca studiile privind evolutia pietei de medicamente ar trebui sa ia in calcul taxa clawback, platita doar de producatori la un nivel de aproximativ 14% din cifra de afaceri in prima jumatate a anului curent, sa excluda exporturile paralele, estimate la 15-20% din piata medicamentelor originale si care incep sa atinga inclusiv piata produselor generice, si intarzierile de peste 300 zile la incasarea facturilor.

Din pacate, nici estimarile pentru 2014 nu ne dau motive de optimism
"Toate aceste aspecte limiteaza considerabil profitabilitatea companiilor producatoare de medicamente si ar trebui reflectate corespunzator in studiile de cercetare a pietei", spune Damian.

APMGR atrage atentia ca piata de medicamente din Romania se confrunta cu o serie intreaga de necunoscute care impiedica producatorii sa-si dezvolte planuri de afaceri pe termen de mediu si lung.

"Sunt factori care ingreuneaza foarte mult activitatea producatorilor de medicamente generice si biosimilare, factori cu efecte negative pe care le-am explicat si demonstrat in repetate randuri atunci cand am cerut implicarea autoritatilor. Din pacate, nici estimarile pentru 2014 nu ne dau motive de optimism, in primul rand din cauza lipsei de claritate si transparenta in ceea ce priveste planurile autoritatilor cu privire la noua lista de medicamente, reglementarea diferentiata a taxei claw-back in contextul introducerii in sistemul de compensare a unor molecule noi, modificarea metodologiei de calcul a preturilor la medicamente si plata creantelor in asa fel incat Romania sa respecte prevederile Directivei 7/2011 privind platile intarziate", a explicat Damian.

Recent, seful APMGR a declarat ca piata farma, la preturi de producator, s-a contractat puternic in prima jumatate a anului ca urmare a inaspririi mediului de afaceri.

Cegedim anuntat vineri, intr-un raport, ca piata farmaceutica romaneasca a urcat cu 3,5% in primele sase luni, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, la 1,34 miliarde euro (5,9 miliarde lei). Firma de cercetare si studii de piata mentioneaza insa ca datele din raport estimeaza iesirile de produse din farmacii catre pacienti.

In acelasi timp, datele IMS Health, avanseaza o crestere a vanzarilor de medicamente cu 7% in primele sase luni ale acestui an, la 1,4 miliarde euro.