Persoanele fizice nu vor putea detine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan si pentru a cumpara, cetatenii romani sau cei din UE, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, respectiv sa dovedesca ca au cunostinte in domeniul agricol sau ca au activat minim 5 ani in acest sector.

"Este o conditie pe care trebuia sa o punem (experienta de minim cinci ani - n.r.). Cred ca este foarte importanta pentru dezvoltarea agriculturii romanesti. Din pacate, in ultimul timp, solul a fost degradat in anumite zone si de faptul ca nu au existat cunostinte suficiente pentru practicarea agriculturii. Pe viitor, cei care vor sa lucreze in agricultura trebuie sa aiba minime cunostinte. Ele nu sunt definite prin acest proiect de lege, vor fi definite ulterior, in urma dezbaterii publice, printr-o hotarare de guvern cu norme metodologice", a declarat miercuri, dupa o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, conform Mediafax.

El a aratat ca in Romania cerintele nu sunt atat de restrictive ca in alte state si a dat exemplul Frantei, unde o conditie este sa existe studii in agricultura pentru cei care vor sa detina o exploatatie agricola.

De asemenea, persoanele fizice care detin in proprietate terenuri agricole in Romania situate in extravilan trebuie sa faca dovada ca au desfasurat activitati agricole pe acestea, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii.
Legea se va aplica numai persoanelor fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene. Cetateanul unui stat tert si apatritul cu domiciliul intr-un stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate.

Piata funciara va fi liberalizata de la 1 ianuarie 2014, astfel ca va fi permisa cumpararea de terenuri agricole de catre cetatenii din UE.

Citeste si:
Bill Gates face cartofi pentru McDonald`s
Bill Gates face cartofi...

Proiectul de lege mai prevede ca terenurile agricole situate in extravilan pe o raza de 10 km de la granita Romaniei nu pot fi instrainate prin vanzare-cumparare decat cu avizul Ministerului Apararii Nationale, iar ca cele pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat intamplator, pot fi instrainate prin vanzare doar cu avizul Ministerului Culturii.

Instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole din Romania, situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendasilor, persoane fizice cu varsta de pana la 40 de ani, care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si Statul Roman, la pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin prezenta lege.

Terenurile agricole cumparate trebuie sa fie utilizate potrivit destinatiei categoriei de folosinta inscrise in sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara. Prin exceptie se poate schimba categoria de folosinta a terenului cumparat numai din categoria de folosinta agricol in alta categorie de folosinta agricol.

De asemenea, persoanele fizice care cumpara teren agricol, pe care este amplasata o infrastructura de irigatii sau de imbunatatiri funciare, au obligatia de a o mentine cel putin in starea in care a fost cumparata, astfel cum a fost atestata prin avizul Autoritatii Nationale de Imbunatatiri Funciare.

Citeste si:
[VIDEO] Vela: Nu va exista o limită teritorială pentru deplasări,...
VIDEO Marcel Vela: Nu va...

Nerespectarea prevederilor legii este pedepsita cu amenda de pana la 100.000 de lei/ha.

Prin proiectul de lege este infiintata Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, finantata din surse proprii si bugetare, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Noua structura va fi condusa de un director general numit prin ordin al ministrului Agriculturii. Numarul de posturi al Autoritatii se stabileste tot prin ordin al ministrului Agriculturii, cu incadrarea in numarul de posturi aprobat pentru Ministerul Agriculturii. Prin exceptie, numarul de posturi poate fi suplimentat, prin hotarare a Guvernului, in functie de veniturile proprii ale acesteia.

Autoritatea asigura publicarea ofertelor de vanzare-cumparare pe site-ul propriu, asigura verificarea exercitarii dreptului de preemtiune, verifica indeplinirea conditiilor legale de vanzare-cumparare de catre potentialul cumparator, emite avizul prealabil incheierii contractului de vanzare-cumparare al terenurilor cu destinatie agricola de catre persoanele fizice, cetateni romani, respectiv din alt stat membru al Uniunii Europene sau tert, precum si apatrizi cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene, sau tert.

Totodata autoritatea va infiinta, gestiona si administa o baza de date a terenurilor agricole din Romania situate in extravilan.

Citeste si:
Bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul programelor Rabla a...
Bugetul alocat persoanelor...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri