Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta da, in numele Familiei Regale, o declaratie care reprezinta pozitia Casei Regale a Romaniei referitoare la Rosia Montana, sustinuta continuu din anul 2009 incoace.

“Virtutile si personalitatea Rosiei Montana isi trag seva din destinul ei aproape unic. Asezarea poseda o traditie bi-milenara, iar uimitoarele sale galerii, pastrate in vreme, vorbesc despre epoca daco-romana, despre cea medievala si despre cea moderna”, anunta Principesa Mostenitoare Margareta.

Comunicatul continua pe un ton poetic: “Dar Rosia Montana are o frumusete naturala si o traditie vie, care salasluiesc deopotriva in armonia naturii si in sufletele si mintile oamenilor care o locuiesc.”

Principesa mai arata ca multe sunt motivele pentru care Rosia Montana ar trebui sa fie un exemplu de conectare, armonie, prosperitate si un model de dezvoltare europeana din Mileniul III. “Din pacate, felul in care tinutul a fost tratat in ultimii patruzeci de ani a atentat serios la prezentul si viitorul lui.”

Dosarul Rosia Montana, lasat...
Citeste si: Dosarul Rosia Montana, lasat de CSAT pe mana Guvernului

Casa Regala a Romaniei, care a fost martora directa a prabusirilor identitare, institutionale si economico-sociale din a doua jumatate a secolului trecut, nu are cum sa fie indiferenta la drumul Rosiei Montana in viitor. “Alaturi de Academia Romana, de Bisericile Ortodoxa si Catolica si de societatea civila, Familia noastra va sprijini, in orice fel posibil, salvgardarea si inflorirea virtutilor si valorilor Rosiei Montana, asa cum s-au daltuit ele timp de doua mii de ani.”