Piata de outsourcing salarial si administrare de personal continua avansul cu 15% in acest an, dupa o crestere de 110% in ultimii cinci ani, la peste 170.000 de salariati procesati, potrivit estimarilor Accace, una dintre principalele companii de externalizare si consultanta de afaceri din Europa Centrala si de Est.

„Piata de outsourcing salarial a crescut foarte mult in ultimii cinci ani, plecand de la un total de circa 70.000 de salariati in 2007, la peste 150.000 de salariati procesati in 2012 de catre principalii jucatori din domeniu si va continua cresterea si in acest an, cu un avans de 10-15%.”, a declarat Bogdan Badea, managing director Accace in Romania.

Potrivit acestuia, motivele principale pentru care companiile din Romania externalizeaza serviciile de salarizare sunt confidentialitatea salariilor practicate in cadrul companiilor si reducerea costurilor, precum si necesitatea unor servicii de consultanta, care sa aduca valoare adaugata in domeniul salarizarii.

„Outsourcing-ul nu mai este in anii de pionierat, au aparut furnizori pentru toate categoriile de pret si servicii si tot mai multe companii au inceput sa inteleaga avantajele externalizarii si sa ceara consultanta care sa aduca valoare adaugata serviciilor de salarizare”, a adaugat Bogdan Badea.

Comparativ cu alte state din regiune, piata de outsourcing salarial din Romania nu este la fel de matura ca cea din Cehia, Slovacia, Ungaria sau Polonia, unde gradul de penetrare este mai ridicat, insa ritmul de crestere pe plan local il depaseste pe cel din regiune.

„Va avea loc si o maturizare a pietei locale si nu vor mai exista diferente foarte mari de calitate, asa cum se intampla in acest moment. Furnizorii care nu ofera o calitate constanta vor pierde clienti din ce in ce mai repede, datorita competitiei tot mai mari intre furnizori, dar si a dezvoltarii social media prin care informatia ajunge mai repede la utilizatori. Transparenta si accesibilitatea la date in timp real vor fi aspecte din ce in ce mai solicitate de clienti”, a mai precizat Bogdan Badea.

Cele mai reticente sectoare la externalizarea salarizarii

Pe plan local, majoritatea companiilor, din toate verticalele de business, apeleaza la outsourcing-ul serviciilor de salarizare si administrare de personal, insa sectoare precum constructiile, restaurantele, hotelurile si institutiile publice sunt printre cele mai reticente la externalizarea salarizarii.

„In constructii si HoReCa sunt anumite plati salariale care se fac la gri-negru, iar in ceea ce priveste domeniul public, totul vine de la lipsa de transparenta in ceea ce priveste nivelul salarial din anumite institutii”, explica Bogdan Badea reticenta acestor sectoare la astfel de servicii.

Beneficii si riscuri in outsourcing-ul salarial

Printre beneficiile majore in outsourcing-ul salarial se numara externalizarea riscului, deoarece furnizorii isi asuma orice eroare ce poate aparea in timp, stabilirea clara a termenelor de raspuns si rezolvare a solicitarilor din partea institutiilor de control, ceea ce nu exista in cazul unui departament intern, accesul la consultanta si la toate informatiile de natura legislativa, precum si update-uri la aplicatiile software, care cad in sarcina furnizorului.

In ceea ce priveste riscurile externalizarii serviciilor, printre acestea se numara decalajul de timp intre necesitatile de business si informatiile oferite de furnizori, deoarece o mare parte dintre acestia nu vin cu abordari proactive pentru managementul companiei beneficiare si se limiteaza doar la prelucrarea informatiilor istorice. Un alt risc este lipsa accesului la informatiile ce privesc in mod direct salarizarea, nu toti furnizorii din domeniu oferind acces beneficiarilor la solutiile software utilizate, astfel incat companiile sa poata accesa in timp real informatiile din baza de date.

„Printre cele mai mari riscuri se numara lipsa unei asigurari de malpraxis pentru eventualele erori in livrarea serviciilor, care pot aduce daune beneficiarilor, multi dintre furnizorii prezenti pe piata locala neoferind si aceasta facilitate clientilor”, a precizat Bogdan Badea.

Accace este una dintre principalele companii de externalizare si consultanta de afaceri din regiunea Europei Centrale si de Est, care ofera servicii de contabilitate si raportare financiara, servicii corporate si secretariale, salarizare si administrare de personal si consultanta fiscala si de afaceri.

Cu o cifra de afaceri anuala la nivel de grup de peste 9 milioane de euro, Accace este prezenta in alte state din regiune, printre care Republica Ceha, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina si Marea Britanie, precum si in alte 12 tari prin intermediul partenerilor sai, respectiv in Austria, Brazilia, Bulgaria, Croatia, China, India, Luxembourg, Olanda, Rusia, Serbia, Slovenia si SUA.

Printre clientii Accace se numara companii importante din domeniul imobiliar, precum CBRE sau GE Capital Real Estate, domeniul financiar, ca Allianz si ING, producatori mondiali, cum ar fi Pirelli, Goodyear, Yamaha, Scania, ASUS, Sharp, Olympus si Orsay, dar si companii din domeniul serviciilor, precum Grafton Recruitment sau Flack Fire Services.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri