"In momentul de fata nu jucam la Bruxelles ce ar trebui si am putea sa jucam. Peste 75% din legislatia pe care noi o aplicam in Romania vine de la Bruxelles. Putem sa influentam politicile europene, trebuie doar sa ne preocupam. Iar noi nu jucam ce trebuie sa jucam, iar cand trebuie sa aplicam ce se adopta acolo intervine frustrarea si avem sentimentul ca cineva ne impune decizii", a afirmat Nicolescu la conferinta Mediafax Talks about Energy.

El a enumerat ca prioritati pentru viitoarea strategie energetica imbunatatirea eficientei energetice, siguranta acestui domeniu si un management mai performant al companiilor de stat.

"Romania este in fata unui paradox. Suntem pe locul 27 din 28 de state in ceea ce priveste energia consumata pentru a produce o unitate PIB. Deci consumam foarte multa energie pentru a produce o unitate de PIB, in conditiile in care preturile la energie platite de consumatorii romani sunt printre cele mai mici din UE.

La gaz natural, doar doua tari stau mai bine decat noi la pretul gazului ajustat la puterea de cumparare pentru populatie", a spus Nicolescu.

Citeste si:

El a facut o comparatie cu Bulgaria, unde un consumator de gaz plateste de 4 ori mai mult decat unul din Romania, in timp ce la energie electrica preturile sunt comparabile.

Din punct de vedere al sigurantei energetice, Romania se afla pe locul trei in UE in ceea ce priveste factorul de dependenta energetica.

"Exista o singura tara in UE independenta din punct de vedere energetic, Danemarca. Estonia se afla pe locul al doilea. Locul Romaniei ar putea fi imbunatatit daca s-ar creste productia interna de hidrocarburi. Acesta este realizabila", a aratat Nicolescu.

Totodata, el a adaugat ca anul acesta Petrom se asteapta la o productie mai mare de petrol si gaze decat in 2012.