Intreprinzatorii romani considera ca pastrarea independentei in deciziile de business este mai importanta decat costurile mici atunci cand aleg o sursa pentru finantarea afacerii, potrivit studiului “Perceptia antreprenorilor asupra accesului la finantarea”, realizat de compania de consultanta si audit EY si prezentat in cadrul conferintei wall-street.ro "Antreprenor caut finantare".

Astfel, pentru 30% dintre antreprenorii romani (foto) este important sa poata sa decida in continuare care este viitorul companiei, in timp ce 29% dintre fondatorii unei afaceri se uita la costul finantarii.

Pe locurile urmatoare in alegerea unei surse de finantare se afla indicatori precum garantiile solicitate (pentru 17% dintre antreprenori este important acest lucru) si procedura cea mai simpla, in cazul a 13% dintre intreprinzatori. Pe de alta parte, 11% dintre fondatorii romani de afaceri nu au un criteriu decisiv in functie de care se hotarasc ce sursa de finantare folosesc.

Pentru cei mai multi dintre antreprenori (36%), planul de business este cel mai important factor in obtinerea de finantare. Pe locurile urmatoare se numara echipa si experienta anterioara de business (27%), garantiile (14%), istoricul financiar (14%) si ideea de business (9%).

De asemenea, 39% dintre respondenti considera IT-ul ca fiind sectorul care poate obtine cel mai usor finantare, foarte probabil datorita evenimentelor de pitching, investitorilor de tip business angels si a diverselor centre dedicate acestui sector pe piata romaneasca.

Securitatea datelor si...
Citeste si: Securitatea datelor si deficitul de specialisti, riscuri in era 5G

“De remarcat este faptul ca agricultura se afla pe locul al doilea, cu un procent de 21% dintre raspunsuri. Energia verde se claseaza si ea in top trei, cum era de asteptat”, afirma oficialii EY in studiu.

Antreprenorii romani cred ca pe locurile urmatoare ca usurinta a obtinerii unei finantarii se numera sectoare precum servicii, productie sau educatie.

Studiul EY are la baza un chestionar aplicat intre 22 august – 18 septembri 2013.

In raport se analizeaza raspunsurile a 107 antreprenori din segmentul local de business. 59% dintre antreprenorii care au raspuns au sub 40 de ani, iar companiile antreprenorilor respondenti au in proportie de 74% venituri sub 1 milion de euro.

Cum au ajuns doi antreprenori...
Citeste si: Povestea de 100 de mil. euro a antreprenorilor dintre munti

Conferinta"Antreprenor caut finantare" este organizata de wall-street.ro cu sprijinul EY, Enterprise Investors si Erste Asset Management.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
33% din clientii serviciilor de management al averii vor alt furnizor