Investigatia in dosarul tichetelor de masa, ce vizeaza o frauda de un milion de euro produsa de emitentul de tichete valorice Euroticket, treneaza de mai bine de 2 ani, spun reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

In urma tranzactiei dintre Edenred (fosta Accor Services Romania) si Euroticket, din 2010, Euroticket a vandut afacerea, insa nu a achitat intreaga suma datorata retailerilor pe tichetele utilizate in magazine, iar firma a intrat in dizolvare. Prejudiciul generat a venit din doua directii.

„In primul rand, desi Edenred a preluat activele Euroticket, respectiv portofoliul de clienti, marcile comerciale, echipamente de productie si stocul de hartie, pasivele au ramas spre decontare tot la Euroticket, transformata intr-o firma fantoma ai carei reprezentanti nu mai erau de gasit. Astfel ca retailerii nu au mai avut de la cine sa deconteze tichetele acceptate de la momentul tranzactiei”, spun oficialii AMRCR.

In al doilea rand, potrivit AMRCR, Euroticket si-a insusit in mod fraudulos sume importante in dauna retailerilor, printr-o crestere nejustificata a comisioanelor de decontare, respectiv 40% fata de valoarea contractuala, fara ca modificarea comisionului sa fi fost agreata de catre parti.

„Victime ale acestei „inginerii financiare” au cazut si angajatorii si salariatii care beneficiau de tichete de masa si cadou din partea Euroticket (valoarea voucherului plus comisionul de emitere fiind deja achitate de catre angajatori), acestia nemaiputand sa utilizeze tichetele primite, dupa refuzul retailerilor de a le accepta. Frauda a luat proportii cu atat mai mari cu cat perioada in care s-a desfasurat tranzactia si prezenta pe piata a tichetelor fara acoperire a fost cea de sfarsit de an, in preajma sarbatorilor de iarna, in jurul datei de 25-28 decembrie 2010”, spun reprezentatii Asociatiei Marilor Retele Comerciale.

Desi reclamata imediat, dosarul fraudei de peste 2 milioane de eruro (dovedita prin inscrisuri la dosar), a fost cu greu inregistrat la DNA in urma cu 2 ani - si asta in urma unor presiuni mediatice. Initial, in urma unei anchete extrem de superficiale, a fost dispusa neinceperea urmaririi penale, infirmata insa apoi prin Rezolutia din 26.11.2011 prin care sunt trasate noi directii de cercetare penala a activitatilor intreprinse de Euroticket si adminitratorul Miclaus Traian. De atunci AMRCR nu a mai primit de la DNA niciun fel de informatie despre mersul dosarului, in pofida demersurilor avocatilor, a plangerilor si cererilor formulate in scris.

In acest context AMRCR se arata nemultumita fata de tergiversarea evidenta si nejustificata a instrumentarii dosarului penal referitor la frauda privind tichetele de masa precum si a modalitatii in care DNA intelege sa comunice in acest caz.

Situatia acestui dosar este de natura sa produca maxima ingrijorare in randul membrilor AMRCR, investitori semnificativi si platitori constanti la bugetele nationale si locale, in legatura cu siguranta desfasurarii activitatilor lor economice in Romania, spun oficialii asociatiei.

Un alt aspect care ar trebui luat in considerare in acest caz de catre autoritatile statului este si protejarea consumatorilor, a celor care utilizeaza cu incredere tichetele de masa si care pot deveni oricand victimele de serviciu in cazul unor astfel de „tepe”, ale caror autori nu sunt impiedicati de nimic sa recidiveze – nici de cadrul legislativ si prudential existent si iata nici de reactia celor care ar trebui sa ii traga la raspundere, mai spun oficialii asociatiei, adaugand ca "aceasta lipsa de vigilenta in fata unei incercari legitime si intemeiate de sesizare penala are efecte cu atat mai nocive cu cat urmarile faptelor denuntate nu se opresc la simple prejudicii cuprinse in scriptele contabililor. In cazul unor comercianti mai mici, decontarea tichetelor valorice emise de Euroticket Company era vitala pentru insasi supravietuirea lor pe piata, asa incat prejudiciul adus nici macar nu mai poate fi calculat in termeni pecuniari".

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) este o asociatie profesionala din care fac parte cei mai mari jucatori care opereaza pe piata de retail din Romania. Aceasta a fost constituita in anul 2003 si are in acest moment urmatorii membri Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Lidl, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach, OBI si Mobexpert.

AMRCR este singura reprezentanta a Romaniei la EuroCommerce.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri