Gigantul francez Electricite de France este aproape de un acord cu guvernul britanic pentru constructia si operarea a doua reactoare nucleare pe coasta de vest a Marii Britanii, proiect estimat la aproximativ 14 miliarde de lire sterline, au declarat pentru MarketWatch surse apropiate discutiilor.

Cele doua parti au convenit pretul garantat minim la care EDF va putea vinde energia produsa de noile reactoare, potrivit uneia dintre surse, noteaza Mediafax.

Secretarul pentru energie din guvernul britanic, Ed Davey, a declarat duminica pentru BBC ca executivul este "extrem de aproape" de un acord cu EDF.

Discutiile dintre Marea Britanie si EDF sunt considerate intr-un moment de cotitura, avand in vedere incertitudinea privind viitorul industriei energiei nucleare in Europa intr-o perioada marcata de de scaderea pretului gazului natural si de recesiunea prelungita.

Autoritatile birtanice sprijina propunerea EDF de a construi doua reactoare nucleare la centrala de la Hinkley Point, in comitatul Somerset (sud-vest), considerand ca este necesara cresterea capacitatii de productie de energie in paralel cu reducerea emisiilor poluante.

Citeste si:
Companiile franceze unde statul are actiuni au pierdut 124,3 MLD....
Companiile franceze unde...

Convenirea pretului garantat minim de vanzare a electricitatii produse la noile reactoare este de importanta capitala pentru trecerea proiectului in faza de executie. Un acord in acest sens ar contribui totodata la atragerea mai multor invetitori care sa participe la finantarea proiectului si sa preia din riscuri, potrivit surselor citate.

Una dintre surse a precizat ca pretul garantat va fi de aproxiamtiv 90-95 lire pe MWh.

EDF a cerut un pret minim garantat de 95 lire pe MWh, in timp ce guvernul a incercat sa obtina un compromis la 80-85 lire pe MWh, potrivit surselor.

Totodata, EDF este aproape de un parteneriat cu grupul chinez China Guangdong Nuclear Power Holding Co., care ar urma sa fie semnat in urmatoarele zile dupa aproape un an de negocieri. Davey a afirmat, pentru BBC, ca a discutat cu investitori chinezi privind investitii in energie nucleara in Marea Britanie.

Citeste si:
EDF vrea sa cumpere jumatate din Constellation Nuclear
EDF vrea sa cumpere jumatate...

"Este foarte posibil sa avem o investitie chineza masiva, nu numai in energie nucleara, ci in mai multe sectoare", a afirmat ministrul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
EDF a cerut sprijin financiar guvernului pentru o centrala in Anglia