Firma Green Vision Seven, controlata indirect de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon, va pune in functiune in judetul Brasov, pana la sfarsitul acestui an, un parc solar de 82 MW, care ar urma sa fie cea mai mare unitate de acest tip din Romania in functie de capacitatea instalata.

"Prima parte a acestui proiect, de 55 MW, este deja in teste, si restul de 27 MW sunt in constructie. Pana la sfarsitul acestui an parcul va fi functional", a declarat administratorul Green Vision Seven, Jurgen Andreas Faff, potrivit Mediafax.

Constructia parcului, amplasat in localitatea Ucea de Sus, judetul Brasov, a inceput in luna aprilie si a durat patru luni. Statia de tranformare este construita de firma EnergoBit din Cluj, a precizat Faff.

Potrivit datelor disponibile, cel mai mare parc fotovoltaic functional din Romania apartine unei firme din grupul are sud-coreean Samsung, si are o capacitate instalata de 45 MW.

Faff este si actionar al firmei Green Vision Seven, cu un pachet de 4,5%. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de firma elvetiana H1 Ventures Swiss Holding, controlata, la randul sau, de Hareon.

Investitia totala in cei 82 MW depaseste 100 milioane de euro, din care 83 milioane de euro sunt imprumutati de catre Hareon de la China Development Bank, prin doua credite, de 50 milioane de euro, respectiv 33 milioane de euro.

Hareon crediteaza cu cei 83 milioane de euro firma H1 Ventures Swiss Holding, care, la randul sau, imprumuta firma Freen Vision Seven.

Potrivit lui Faff, cei 82 MW reprezinta prima parte a unui proiect de productie a energiei fotovoltaice de 168 MW, care presupune o investitie totala de peste 200 milioane de euro. Decizia continuarii investitiei va fi luata insa anul viitor.

"Continuarea acestui proiect va depinde de legislatia in domeniu. Decizia va fi luata in 2014", a spus Faff.

Statul sprijina productia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a hotarat insa, in luna iunie, sa reduca sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru productia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticata de companii si de asociatiile producatorilor de energie verde.

In prezent, in Romania exista proiecte de productie a energiei in panouri solare de peste 410 MW.

Gigantul sud-coreean Samsung, un business de aproape 250 de miliarde de dolari, a devenit cel mai puternic investitor in parcuri solare din Romania dupa finalizarea unei investitii de 100 de milioane de euro in comuna Slobozia din Giurgiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri