2012 a reprezentat un an dificil pentru industria vinului la nivel european, pe fondul conditiilor meteo nefavorabile care au dus la o productie mica. In plus, aceasta situatie a dus la o crestere accentuata a pretului vinului in special in tarile cu volume mari precum Spania si Italia. In unele cazuri majorarile au ajuns si la 30-40% , ceea ce a creat o oportunitate pentru unele tari sa isi creasca exporturile.

In prezent, aproximativ 50% din productia Halewood este destinata pietelor straine, printre cele mai importante fiind Marea Britanie, Tarile Baltice, Germania, China.

”Competitia pe piata la nivel international este una foarte stransa si deci e foarte greu sa vinzi un produs care este mai putin cunoscut desi ca nivel calitativ se ridica la nivelul vinurilor produse de mari jucatori pe piata mondiala a vinului”, afirma Dan Muntean.

Potrivit acestuia, una dintre directiile de dezvoltare ale companiei pentru anul viitor o constituie extinderea exporturilor, printre pietele vizate numarandu-se Brazilia, India si Vietnam.

Un alt obiectiv este legat de reteaua proprie de magazine Halewood – The Winery Outlet. Halewood detine in acest moment 13 magazine proprii, dintre care 3 in Bucuresti. Planurile pentru anul viitor vizeaza deschiderea a 7 pana la 12 noi unitati.

De asemenea, producatorul are in plan noi investitii pe zona turismului viticol, intentionand sa extinda facilitatile de cazare oferite la Pivnitele Rhein & Cie Azuga, respectiv sa construiasca o sala de conferinte si de desfasurare a trainingurilor, investitie care va fi realizata in urmatorii 2 ani.

Totodata, Halewood are in proiect un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui wine SPA. Bugetul de investitii pentru aceste proiecte se ridica la aproximativ jumatate de milion de euro.

In cadrul Pivnitelor Rhein&CIE Azuga 1892 se afla Pensiunea Rhein, de 3 stele, care dispune de 15 camere de oaspeti denumite dupa soiuri de vin: Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon.

Anual Pivnitele Rhein sunt vizitate de peste 14.000 de turisti, cele mai multe solicitari existand in perioadele aprilie – septembrie si decembrie – februarie.

Citeste si:

Grupul Halewood detine peste 350 hectare de vie plantate in perioada 2002-2009, cu o investitie de peste 7 milioane euro.

In ceea ce priveste consumul de vin in Romania, Dan Muntean subliniaza faptul ca romanii cer din ce in ce mai mult vin imbuteliat, preferand vinuri de calitate la un pret bun, cu o orientare bine definita catre marca si producator.

”Vinurile dulci au pierdut teren in fata vinurilor demiseci si seci. In prezent, preferintele consumatorilor romani se indreapta inca, in proportie de circa 70% catre vinurile albe”, mai spune Muntean.

Astfel, potrivit estimarilor producatorilor, vinurile albe detin circa 60-70% din piata, urmate de cele rosii (25%) si cele roze (5%).

Datele Ministerului Agriculturii releva faptul ca in primul trimestru al anului importurile de vin au fost de aproape patru ori mai mari decat exporturile, reprezentand 10.067 tone. Romania a exportat 2.682 tone de vin, mai mult cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In valoare exporturile au atins 3,68 mil. euro, in crestere cu 18% fata de primul trimestru din 2012.

Romania se mentine in topul celor mai mari zece consumatori de vin la nivel mondial, cu un consum de 22-24 litri per capita, care se afla insa la jumatate fata de statele dezvoltate, cu o medie de 50 de litri pe cap de locuitor.

Patrimoniul viticol reprezinta 2,4% din suprafata arabila a Romaniei, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in Europa dupa suprafata viticola si pe locul sapte la productia de struguri si vin. Productia de vin a fost anul trecut de 3,31 mil. hectolitri. 2009 a fost anul de varf, cu o productie de 5,36 mil. hectolitri.

Industria de vin este estimata la 400 milioane de euro, printre cei mai importanti producatori numarandu-se Vincon, Murfatlar, Cotnari, Jidvei.