Romsilva a incheiat primele noua luni ale acestui an cu o cifra de afaceri de 1,15 miliarde lei, in urcare cu 30% fata de bugetul propus, si un profit brut de 120 milioane lei, de patru ori mai mare, evolutie datorata, printre altele, cresterii pretului mediu la lemn, scrie Mediafax.

Regia a bugetat pentru perioada mentionata afaceri de 766 milioane lei si un profit brut de 33 milioane lei.

"Anul 2013 a fost un an benefic pentru regia nationala a padurilor. Am realizat o cifra de afaceri mai mare cu 30% fata de ceea ce ne-am propus. Profitul brut s-a situat la 120 milioane lei, o depasire de 363%. Aceste rezultate se datoreaza in primul rand modului in care am realizat licitatiile de masa lemnoasa, principala sursa de venituri a regiei. Am reusit sa obtinem o crestere a pretului mediu la lemn destul de buna, intre 20 si 35 lei pe metru cub. De asemenea, am mai scos de pe piata acel lemn care nu avea o provenienta certa", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.

Fata de primele noua luni ale anului trecut, afacerile Romsilva au fost cu 27% mai mari, iar profitul cu 30%.
Cea mai mare pondere la profitul total, de 80%, este detinuta de masa lemnoasa, iar restul este reprezentata de produsele nelemnoase.

Directiile silvice cu cele mai bune realizari au fost la nivel de cifra de afaceri cele din Arges, Botosani, Caras-Severin, Hunedoara, Prahova si Suceava, iar la nivel de profit cele din Caras-Severin, Dambovita, Hunedoara, Maramures si Valcea.

El a aratat ca Romsilva a analizat in detaliu la fiecare ocol silvic, ca acesta sa devina un centru de profit.
"Am reusit ca din cele 314 ocoale sa avem 297 centre de profit. Mai avem unele in zona de campie cu probleme, cu calamitati, unde nu am reusit. Pazesc paduri private, nu incaseaza contravaloarea serviciilor si in aceste conditii mai sunt scapari, dar sunt toate monitorizate in asa fel incat sa devina structura de baza in gestionarea fondului forestier", a adaugat Craciunescu.

El a aratat ca Romsilva va introduce un sistem informatic care sa monitorizeze orice lemn care iese din padure, destinatia acestuia si pretul la care se valorifica

"Nu puteam sa implementam aceste masuri fara normative in spate si chiar saptamana trecut Guvernul a aprobat acel regulament privind provenienta si circulatia materialului lemnos. Prin aplicarea acestuia vom reusi sa fim mult mai eficienti in gestionarea fondului forestier", a spus seful Romsilva.

Regulamentul prevede printre altele ca transportul sa nu se mai efectueze pe timp de noapte, iar lemnul vandut va fi masurat nu estimat, cu provenienta certa.

In ceea ce priveste programul de impaduriri, pentru acest an sunt prevazute 14.840 de hectare, din care in primavara s-au efectuat lucrari de regenerare la 11.854 hectare, iar pentru restul suprafetei se vor efectua in aceasta toamna.

Romsilva are in administrare 3,2 milioane hectare de padure proprietatea statului si 1 milion de hectare proprietate privata, dar si 12 parcuri nationale, 11 parcuri naturale, 38 de rezervatii si monumente ale naturii, 70 situri Natura 2000, 51 situri de importanta comunitara si 19 situri de protectie avifaunistica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri