“Traim intr-o tara in care salariul bugetarilor va fi marit, nu si cel al salariatilor din economia reala. Cred insa ca pentru a exista aceasta marire ar trebui sa existe si realizari care sa o justifice. As introduce plata pe ore si as lasa-o mai moale cu zilele libere”, spune Minea.

La randul sau, Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai importanti agricultori romani si proprietarul grupului de firme Racova din Vaslui, a afirmat ca masurile fiscale anuntate de Guvernul Ponta nu vor avea un impact semnificativ asupra mediului de business, intrucat nu salariul minim sau nivelul CAS reprezinta probleme urgente ci mai degraba stadiul in care se afla economia reala a Romaniei.

“Cred in masurile care apartin guvernantilor nostri, insa nu pot sa cred in masurile care vin din partea FMI. Nu am crezut niciodata in FMI, nu au expertiza si nu au facut altceva decat sa se joace cu cifre. Pana la economia reala este drum lung”, afirma Porumboiu.

De asemenea, omul de afaceri Jean Valvis, proprietarul Valvis Holding, considera ca schimbarea frecventa a taxelor nu “incita pofta de a investi” pe plan local.

Citeste si:

“Sunt necesare masuri politice ferme si aici ma refer la stabilitatea cadrului fiscal si combaterea evaziunii fiscale. Colectati ce trebuie colectat cu masurile actuale, aici trebuie eficientizate lucrurile. Prin aceste schimbari dese nu transmitem un context investitional serios”, a precizat Jean Valvis.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni seara ca nivelul contributiilor de asigurari sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, daca Guvernul va identifica pana la 1 iulie toate resursele care sa permita compensarea integrala a efectelor acestei masuri.

De asemenea, salariul minim brut va fi majorat anul viitor in doua etape, respectiv de la 800 lei, in prezent, la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, urmand sa fie operate si cresteri salariale individuale, dar nu pentru toti bugetarii, ci tintit pe profesori debutanti si medici rezidenti.

Totodata, Guvernul va introduce o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera. Premierul Victor Ponta a anuntat ca acciza va fi de "0,7 centi" pe litru, dar consilierul premierului, Mirel Palada, a revenit ulterior si a precizat ca acciza va fi de "7 centi" pe litru. Premierul a sustinut ca banii colectati vor fi varsati in Fondul special pentru marile proiecte de infrastructura rutiera.