Aproximativ 14% dintre romani nu mai cumpara sau nu mai consuma carne de pui din comert, dupa declansarea scandalului legat de carnea de pui alterata descoperita in mai multe magazine, reiese dintr-un studiu IRES, citat de Mediafax.

O treime dintre participantii la studiu care au auzit de acest scandal recunosc ca si-au schimbat comportamentul de consum in privinta carnii de pui, spun realizatorii cercetarii.

Schimbarea se traduce, in cazul celor mai multi dintre respondenti, in primul rand prin refuzul de a mai cumpara sau de a mai consuma carne de pui din comert (43%) si sporirea atentiei la cumparaturi (26%), se mai precizeaza intr-un comunicat al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Asta ar inseamna, raportat la totalul respondentilor, ca aproximativ 14% dintre romani nu mai cumpara sau nu mai consuma carne de pui din comert, dupa declansarea scandalului carnii alterate.

De asemenea, alte 26 de procente din totalul celor care sustin ca si-au schimbat comportamentul de consum in privinta carnii de pui spun ca, de la inceperea scandalului, sunt mai atenti la cumparaturi.

Potrivit sursei citate, studiul a evaluat deopotriva perceptia romanilor despre evenimentele legate de carnea de pui alterata, dar si comportamentele de consum alimentar si gradul de informare cu privire la siguranta alimentara.

Astfel, arata realizatorii studiului, romanii sunt informati si interesati cu privire la evenimentele legate de siguranta alimentara si se declara atenti la etichetarea produselor pe care le consuma.

Cercetarea arata ca aproape noua din zece respondenti (87 la suta) au auzit despre evenimentele legate de carnea de pui alterata, insa doar noua procente cunosc numele producatorului carnii, respectiv Avicola Calarasi, iar 13 la suta spun ca este un producator din Calarasi. Dintre cei intervievati, 67 la suta nu cunosc producatorul.

Din totalul celor care au auzit de Avicola Calarasi, peste 40 la suta au consumat produse ale acestui producator, iar gradul de incredere in acestea este mai degraba scazut, cel mai probabil recentele evenimente fiind cele care stau la baza acestor rezultate, arata IRES.

Totodata, 53 la suta dintre respondentii care au auzit de Avicola Calarasi spun ca au putina si foarte putina incredere in produsele din carne de pui ale acestui producator, iar 28 la suta au incredere multa si foarte multa.

In acelasi context, peste jumatate dintre cei intervievati (57 la suta) considera ca autoritatile statului au actionat suficient de rapid pentru confiscarea carnii de pui alterate, iar o treime insa nu impartasesc aceasta opinie si cred ca nu s-a actionat rapid.

Peste jumatate dintre participantii la studiul IRES care au auzit de scandalul carnii de pui alterate cred ca nivelul riscului in urma acestui eveniment este mai mic decat cel existent in cazul evenimentelor legate de gripa aviara din 2009, se mai precizeaza in comunicatul privind aceasta cercetare.

Realizatorii studiului mai spun ca, in Romania, consumul de carne de pui este foarte ridicat. Astfel, 97 la suta dintre participantii la studiu mananca acest tip de carne, sase din zece romani o consuma de cateva ori pe saptamana, in timp ce un roman din zece o consuma zilnic.

Peste o treime dintre consumatori spun ca isi cresc sau isi sacrifica singuri pasarile, in timp ce 60 la suta o cumpara de la diferiti furnizori. Astfel, unul din trei respondenti isi procura carnea de pui din supermarket sau hypermarket, iar unul din cinci romani o cumpara din magazine specializate. Pentru cinci la suta dintre respondenti, procurarea carnii de pui se face "la intamplare", conform studiului IRES.

Pe de alta parte, sondajul a avut in vedere interesul cu privire la siguranta alimentara.

Potrivit sursei citate, peste jumatate dintre participantii la studiu declara ca au putina sau foarte putina incredere in calitatea carnii de pui vandute in magazinele din Romania.

Totodata, peste 60 la suta dintre respondenti sustin ca, atunci cand cumpara un produs, ii studiaza eticheta, pentru a se informa cu privire la ceea ce contine acesta.

In ceea ce priveste ingrijorarile legate de posibilitatea producerii unor epidemii care sa aiba la baza virusi transmisibili prin alimente, cea legata boala vacii nebune este cea care trezeste cele mai putine ingrijorari, in timp ce o epidemie de salmonella este cea care ii ingrijoreaza cel mai mult pe romani.

Studiul a fost realizat, in perioada 5-6 noiembrie, pe un esantion de 1.493 de persoane in varsta de cel putin 18 ani.

Respondentii au fost chestionati prin interviuri telefonice, iar eroarea maxima tolerata a cercetarii este de ± 2,5%.

Presedintele ANSVSA Vladimir Manastireanu a declarat ca peste 65 de tone de carne de la Avicola Calarasi au fost retrase de la vanzare incepand din 30 octombrie, iar 22,4 tone au fost distruse insa nu exista motive de ingrijorare pentru sanatatea populatiei dupa ce in 30 octombrie, tot Manastireanu declara ca institutia pe care o conduce s-a autosesizat in urma informatiilor privind livrarea de carne de pui alterata de catre Avicola Calarasi, la "un lant de supermarket-uri", destinatar fiind Selgros, conform informatiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

Manastireanu spunea ca au fost incepute verificari in toata tara in lantul de supermarket-uri si ca managementul acestuia a decis sa retraga de la vanzare toate loturile provenind de la Avicola Calarasi.

Compania Selgros a informat, in acelasi context, ca in septembrie a refuzat in mai multe magazine livrari de la furnizorul Avicola Calarasi din cauza aspectului si a calitatii necorespunzatoare.

Administratorul Avicola Calarasi, Orlando Daher, cercetat in dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, sustine ca suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci "pusa in consum", si a adaugat ca situatia creata acum "provoaca pierderi care vor duce la faliment".

Orlando Daher este cercetat in dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile. In acest dosar au fost arestate 16 persoane, intre care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul gruparii evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, si functionarul ANAF Antonio Burlacu.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale in acest dosar, retelele de firma fantoma constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate in favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihailesti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tartasesti SA, Avicola Calarasi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco International SRL, Caliprix International SRL si Carmistin SRL, controlate de membri ai gruparii.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpatii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantitati importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii catre SC Avicola Calarasi SA sa il ajute sa gaseasca o solutie prin care se pot reambala cantitati de pui, fara ca activitatea sa fie supravegheata sau verificata de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri