E.ON detine in Romania operatiuni de distributie si furnizare de energie electrica si gaze naturale catre aproximativ 3 milioane de clienti, in 20 de judete din Transilvania si Moldova, noteaza Mediafax.

"Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) al diviziei din Romania a fost semnificativ mai ridicat datorita cresterii marjelor de profit brut la afacerile retail, reflectand recuperarea unor costuri anterioare cu aprovizionarea cu gaze si efecte de pret legate de liberalizarea pietei energiei si gazelor", se arata intr-un raport publicat miercuri de E.ON.

Profitul EBITDA al E.ON in UE, excluzand Germania, a urcat cu 10% in primele noua luni ale anului, de la 1,55 miliarde euro la 1,71 miliarde euro, cu cresteri pe majoritatea pietelor, exceptie facand Ungaria.

Vanzarile grupului pe aceste piete au coborat cu 2% in perioada analizata, la 17,1 miliarde euro.

E.ON a mai precizat ca volumul vanzarilor de energie electrica si gaze naturale din Franta si Romania a scazut.

Grupul a inregistrat anul trecut in Romania o cifra de afaceri consolidata de 5,2 miliarde lei (1,2 miliarde euro), iar pentru acest estimeaza o usoara scadere.

Citeste si:

E.ON avea la finele anului trecut aproximativ 6.200 angajati in Romania.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa renunte la preturile reglementate la energie electrica si gaze, diferentiat pentru populatie si industrie.

Astfel, preturile la energie electrica pentru populatie vor fi dereglementate la finele anului 2017, iar pentru consumatorii industriali pana la 1 ianuarie 2014, potrivit angajamentelor asumate de Romania fata de FMI. Piata gazelor naturale va fi liberalizata pana in octombrie 2014 in cazul consumatorilor industriali, respectiv octombrie 2018 pentru consumatorii casnici.

Preturile la gaze pentru consumatorii industriali au crescut in acest an in trei randuri, la 1 aprilie si 1 iulie cu cate 5%, respectiv la 1 octombrie cu 3%.

Pentru populatie, preturile la gaze au urcat cu 8% de la 1 iulie, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.