Munca temporara reprezinta sistemul in care candidatii sunt angajati de un agent, li se incheie un contract si sunt plasati in misiuni in functie de cererea din piata a companiilor.

Potrivit legislatiei in vigoare, misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care variaza de la o zi la 24 de luni, iar durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.

In Romania, peste 52.000 de persoane lucreaza in acest regim, reiese din datele prezentate de Asociata Romana a Agentilor de Munca Temporara, organizatie care reuneste aproximativ 70% din piata de profil.

In timp ce marile companii multinationale au experimentat acest regim de munca in strainatate si aleg sa il aplice si in Romania, firmele romanesti sunt mai reticente cand vine vorba de munca temporara.

Cu toate acestea, sunt firme din domenii precum securitate, HoReCa sau servicii care angajeaza persoane in regim temporar.

Citeste si:

In Romania, cei mai multi angajati in regim temporar lucreaza in fabrici si 32% in servicii. In rest, procente scazute se regasesc in domenii precum agricultura, administratie publica si constructii.

ARAMT precizeaza ca firmele pot apela la munca temporara din mai multe motive, intre care pentru acoperirea fluctuatiilor de productivitate, pentru inlocuirea angajatilor aflati in concedii medicale sau de ingrijire a copiilor, pana la pentru a-si reduce costurile.

Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) este o organizatie non-profit, infiintata in luna iunie 2010. Fondata de cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de resurse umane, ARAMT isi propune flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca.

Intre membri ARAMT se numara companiile Adecco Romania, Gi Group, ManpowerGroup Romania, APT, Lugera, Agentia Professional, Trenkwalder.