Alaturi de brandul Ciucas, prezent in categoria economic, volumul vanzarilor a mai fost sustinut de brandul premium Ursus, respectiv lansarea Ursus Cooler si Timisoreana.

“Businessul nostru din Romania este pe profit in conditiile in care volumul vanzarilor a crescut cu 6%. Privim piata romaneasca ca una de crestere si nu reprezinta o ingrijorare pentru noi. Ne preocupa tendinta de crestere a accizelor din anumite tari din Europa. In perioade de criza, guvernele iau astfel de decizii care ne influenteaza prin scaderea puterii de cumparare. Accizele reprezinta o pondere mare din pretul platit de consumator, astfel incat este o zona riscanta pentru noi”, a declarat Alan Clark, CEO SabMiller.

La nivel de grup, afacerile SABMiller au crescut cu 7% in prima jumatate a anului fiscal, peste asteptarile analistilor. In plus, profitul organic a atins valoarea de 3,27 mld. dolari, un avans de 4%.

Premierul Victor Ponta a declarat la inceputul acestei luni ca accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb afisat de BCE in data de 1 octombrie.

Guvernul estimeaza ca va incasa 1,1 miliarde de lei anul viitor ca urmare a calcularii accizei in functie de inflatie.

Citeste si:

Majorarea accizei de la inceputul anului a dus la o scadere cu 8% a pietei berii. Astfel, scaderea consumului de bere pe primele opt luni a adus piata la cel mai mic nivel de dupa 2008, aferent perioadei mentionate, arata datele Asociatiei Berarii Romaniei.

Cu o productie locala in proportie de 98%, sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat in privinta accizei colectate in categoria bauturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele platite sunt acoperite de bere, in conditiile in care nivelul evaziunii in productia de bere este zero, potrivit sursei citate.

Investitiile totale ale producatorilor de bere din Romania se ridica in prezent la peste 1,2 miliarde euro.

Cei mai importanti producatori de bere pe plan local sunt Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus si United Romanian Breweries Bereprod.